Серед безлічі рецептів пісних пряників мені найбільше подобається той, в якому в списку інгредієнтів присутній кави. Смак кавовій пряники відрізняється особливою вишуканістю і незвичайним ароматом.
Ви ласун і не можете жити без чаю з смачненьке домашньою випічкою, але тримайте пост? Це зовсім не проблема, пропоную вам рецепт кавової пряники, яка, не дивлячись на те, що в ній немає яєць і вершкового масла, виходить ароматною, м’якою, щільною і при цьому повітряної. І до того ж дуже ситна. Пара шматочків і почуття ситості гарантовано протягом декількох годин. Так що приємного чаювання з постій кавовій пряники, покуштувавши якої ви переконаєтеся, пісна випічка може бути дуже смачною. Добра, тепла і світу вам!
Складові:
для тесту:
- кава мелена смажений – 1 столова ложка
- вода – 210 мілілітрів
- борошно пшеничне вищого сорту – 300 грам
- розпушувач для тіста – 1 чайна ложка
- цукровий пісок – 180 грам
- сіль – 1/3 чайної ложки
- рослинне масло – 110 мілілітрів
для прикрас:
- цукрова пудра – 2 столові ложки
а також:
- форма для випічки 25 * 25.
приготування
- Зварити міцну каву. У турку налити холодну воду, додати смажену мелену каву і поставити на газ. Варити каву краще на слабкому вогні, стежачи за тим, щоб утворюється при закипанні пінка не втекла. Як тільки кава почне закипати, а зверху утворюється пінна шапочка, зняти турку з вогню. Коли пінка опуститься, знову поставити турку з кавою на вогонь і повторити все ще пару раз. Зварений кави залишити в турці на кілька хвилин, а потім процідити і охолодити до теплого. Також можна застосувати нові технології і скористатися кавоваркою Krups Nespresso, якщо така або подібна їй є на вашій кухні.
- У глибоку чашку просіяти борошно, додати розпушувач для борошна, цукор – пісок і сіль, все добре перемішати.
- В борошняну масу влити приготований остиглий до теплого міцну каву і рослинне масло, перемішати дерев’яною ложкою до однорідності маси. Тісто повчає трохи ллється, густим.
- У форму для випічки, застелену пергаментом, викласти приготоване тісто, розрівняти кондитерської лопаткою.
- Форму для випічки з тістом поставити в духовку, яку необхідно заздалегідь розігріти до 180 градусів.
- Випікати пісну кавову пряник близько 30 хвилин до зарум’янювання. Готовність перевірити дерев’яною паличкою, на якій не повинно залишатися тісто.
- Готову пісну кавову пряник вийняти з духовки, трохи остудити і прикрасити за бажанням цукровою пудрою.
- Нарізати остигнула пряники на порційні шматочки і подати до столу.
Господині на замітку:
- в пряники можна додати дрібно порубані волоські горіхи або родзинки;
- пряники можна розрізати уздовж навпіл і промазати будь-яким варенням або джемом.