Гриби – це незамінний інгредієнт у пісному меню. Завдяки великій кількості білків, вони служать прекрасною заміною м’ясу, а ще страви з ними дуже смачні, ситні і ароматні. Тому сьогодні Cook-s.ru представляє вам простий рецепт пісних грибних котлет. Ці котлети виходять хрусткими зовні, але дуже ніжними і соковитими всередині. Подавати такі котлетки можна просто з овочевим салатом або доповнити їх улюбленим гарніром.
Щоб приготувати пісні грибні котлети буде потрібно:
- печериці – 400 г
- сушені гриби – 15 г (за бажанням)
- вівсяні пластівці – 60 г (або суміш пластівців швидкого приготування)
- вода – 150 мл (окріп, для запарювання вівсяних пластівців)
- цибуля – 1 шт.
- часник – 1 зубчик
- картопля – 1 шт.
- панірувальні сухарі – 60-70 г
- сіль, перець – за смаком
- рослинне масло – для смаження
Пісні грибні котлети – рецепт з фото:
Підготуємо гриби. Сушені гриби (використовувати їх не обов’язково, тому, якщо їх немає у ваших запасах – просто пропустіть цей крок) відправляємо в невелику каструльку, заливаємо водою (кількість довільне, головне, щоб вода повністю покривала гриби) і на невеликому вогні проварюємо їх протягом 30 хвилин.
Також в окрему каструльку відправляємо очищені від бруду печериці. Заливаємо водою і також варимо, але всього лише 10 хвилин. За бажанням, сушені гриби печериці можна варити разом, але тоді через 10 хвилин, печериці потрібно буде виловити.
Вівсяні пластівці запарюємо окропом (за бажанням, щоб зробити аромат котлет ще більш насиченим, замість звичайного окропу можна взяти грибний бульйон, який залишиться після варіння сушених грибів). До речі, використовувати чисто вівсяні пластівці не обов’язково, підійде будь-яка суміш пластівців для сніданку. І важливо, щоб пластівці були швидкого приготування, якщо ж у вас пластівці для варіння, тоді їх потрібно просто злегка подрібнити в кавомолці. Після запарювання вівсяна каша має вийти густим і липким, саме вона і буде склеювати всі інгредієнти грибних котлет разом.
Поки гриби варяться, а вівсянка запарюється, підготуємо залишилися інгредієнти. Цибулю ріжемо кубиком (за бажанням, його можна натерти на тертці або пропустити через м’ясорубку), очищену картоплю натираємо на крупній/середній тертці, а зубчик часнику розрізаємо ножем або продавлюємо через прес.
Відварені гриби відкидаємо на сито і залишаємо до тих пір, поки вони не охолонуть до трохи теплого стану. Печериці злегка віджимаємо руками, щоб прибрати зайву вологу.
Перекладаємо гриби в комбайн і подрібнюємо.
В мисці з’єднуємо гриби, цибуля, картопля, вівсянку і часник.
Ретельно приправляємо сіллю, перцем, а також, за бажанням, використовуємо сушені трави та різні суміші спецій. Добре перемішуємо, щоб вийшов однорідний фарш.
Формуємо грибні котлети. Беремо столову ложку фаршу, руками (їх краще злегка змочити водою) формуємо невелику круглу коржик і обвалюємо її з усіх сторін в панірувальних сухарях. Таким чином, як на фото, перетворюємо на котлети весь грибний фарш.
Обсмажуємо пісні грибні котлети в невеликій кількості олії на добре розігрітій сковороді по 4-5 хвилин з кожного боку.
Рум’яні котлети спершу на пару хвилин перекладаємо на блюдо, застелене паперовими рушниками, і вже після подаємо їх до столу.
Смачні пісні грибні котлети готові!
Їх можна подавати самостійно або з гарніром.
Смачного!