Як відомо, функціональні особливості приміщення кухні обумовлюють певні вимоги до її технічного оснащення. Це, зокрема, стосується пристроїв для вентиляції. Розглянемо основні критерії вибору витяжки.
Перш ніж купити холодильник, плиту та іншу побутову техніку для кухні, необхідно звернути увагу на її положення щодо комунікаційних систем. Зокрема, плита повинна розташовуватися безпосередньо під воздуховодом, до якого, в свою чергу, підключається витяжка. Таке розташування дозволяє їй найбільш ефективно виконувати свої функції: очищати приміщення кухні від диму і пари, кіптяви, перешкоджати поширенню характерних для процесу готування запахів по квартирі або будинку. Сучасні моделі витяжок можна розділити на дві основні групи: проточні та циркуляційні. Перша різновид являє собою пристрої, які очищають повітря за допомогою його відводу в вентиляційну систему. Найбільш бажаними є моделі, оснащені системою фільтрації. Така конструкція дозволяє запобігти осідання жиру і бруду на внутрішніх поверхнях механізму витяжки. Фільтри є знімними і піддаються очищенню вручну або в посудомийній машині. Це досить потужні моделі, відмінно поєднуються з типовими вентиляційними системами багатоквартирних будинків. Такі витяжки для кухні мають просту конструкцію, прості в експлуатації і досить довговічні. Циркуляційні моделі очищають повітря за допомогою його прогону через внутрішню систему фільтрації з наступним зворотнім висновком в приміщення. Завдяки вдосконаленій багаторівневу систему очищення вони позбавляють повітря від усіх забруднень і нейтралізують всі небажані запахи. Такі витяжки є оптимальним варіантом для будинків з недоліками в системі вентиляції. Багато циркуляційні моделі оснащені світловим індикатором, що інформує про те, що настав час змінити фільтр.
При виборі витяжки рекомендується звертати увагу на її розмір. Площа всмоктування повинна бути дорівнює площі конфорка. Таке співвідношення є ідеальним і забезпечує найбільш якісне очищення повітря. Оптимальна потужність витяжки становить не менше 200-300 кубометрів на годину. Якщо кухня використовується в якості приміщення для куріння, рекомендується вибирати моделі потужністю близько 1000 кубометрів.