Свіжий або сухий розмарин просто ідеально поєднується з багатьма прянощами, і в кулінарії знаходить найширше застосування – від м’ясних страв до солодкої випічки. Рецептів домашнього хліба з розмарином теж чимало: є дріжджовий хліб і хліб на соді, солодкий здобний хліб і закусочні булочки. У тісто для хліба крім розмарину додають родзинки, мед, часник, сир, шинку, маслини, смажена цибуля. Свіжий розмарин у нас зустрічається не так вже й часто, тому в багатьох рецептах є уточнення – скільки потрібно свіжого розмарину і скільки сухого. Якщо вам вдалося роздобути свіжий розмарин, використовуйте в випічці саме його – хліб вийде набагато ароматні. Мед підійде будь-хто.
Час приготування – 3 години.
Спосіб приготування: в духовці.
Інгредієнти на 1 буханець хліба
- вода тепла – 450 мл
- борошно пшеничне вищого сорту – приблизно 800 г
- сіль -1 ч. л
- мед густий – 1 ст. л
- дріжджі свіжі – 10 г
- розмарин свіжий – 1 ст. л. або 1 ч. л. сухого розмарину
- масло рослинне (оливкова) – 3 ст. л.
Приготування хліба з розмарином
- Для замісу тіста приготуйте дві миски. В одну, трохи менше, налийте оливкова олія (або будь-яку рослинну) і додайте ложку густого меду. Розтоплювати мед не потрібно.
- Влийте 450 мл. води, підігрітої тепліше кімнатної температури. Розмішуйте до розчинення меду.
- В іншу миску, досить простору і з високими стінками, покладіть дріжджі і сіль. Розітріть в кашку.
- Влийте воду з медом і олією. Тепер потрібно все розмішати, щоб дріжджі розійшлися в воді.
- У воду просійте 4 склянки борошна, насипте розмарин. Якщо використовуєте розмарин свіжий, відокремте голочки від гілок. Столову ложку голочок (без гірки) дрібно порубати або додайте в тісто цілими.
- Перемішайте борошно з рідиною, викладіть м’яке тісто на стіл. Просійте ще приблизно склянка борошна, поступово забирайте муку і вимішують тісто середнє по щільності.
- В кінці замісу повинно вийти однорідне тісто, не надто щільне, але і не липке. Сформуйте з нього колобок, обмажте верх і боки маслом. Посуд, в якій буде підходити тісто, теж змастіть маслом.
- Тісто накрийте, поставте в тепло хвилин на 30-40. Як тільки воно збільшиться в 2 рази, тісто потрібно перекласти у форму (круглу, прямокутну – яка є). Переносите тісто акуратно, підчепивши знизу двома руками і не обминаючи його. У формі підрівняйте краєчки тесту і дайте йому піднятися.
- Випікайте хліб в духовці, заздалегідь прогрітому до 180 градусів. Орієнтуйтеся на свою духовку, приблизний час випічки -30-35 хвилин. Хліб повинен зарум’яниться зверху.
- Готовий хліб з форми виймайте хвилин через 5-7 після того, як дістанете його з духовки. Перекладіть на дошку або на решітку, накрийте і дайте хліба поступово охолонути. Розрізати його краще теплим.
- Наступного разу спробуйте випекти пісний хліб з куркумою і кмином.