Смажені на сковороді карамелізуватися фрукти можуть стати відмінним доповненням до чаювання, до домашньої випічки, або подаватися як гарнір до гострих м’ясних страв.
З величезного розмаїття десертів я віддаю перевагу солодкі ласощі, приготовані на основі фруктів. Смажені фрукти в сиропі можуть бути як самостійним десертом, так і приємним доповненням до морозива, коктейлів, вафлям, млинців, оладок, сирників, тарталетки. Карамелізований банани, яблука, виноград і сливи я також використовую для прикраси і поліпшення смаку рисового або манного пудингу, сирної запіканки. Цілком прийнятно і незвичайне вживання обсмажених фруктів, наприклад, разом з гострим м’ясним стейком.
Цей десерт можна віднести до категорії легких, тому його доречно подавати навіть після ситної вечері. Ті ласуни, які строго дотримуються посту, також оцінять блюдо гідно, адже в ньому містяться виключно компоненти рослинного походження.
Блюдо готується дуже швидко, для нього підійдуть навіть тверді недоспелий фрукти.
Складові:
- яблуко кисле – 1 шт.
- чорнослив свіжий – 8 шт.
- банан (великий) – 1 шт.
- виноград чорний – 15 ягід
- виноград світлий – 15 ягід
- рослинне масло – 5 ст. л.
- сироп агави (темний) – 4 ст.л.
приготування
Яблуко помити, нарізати шматочками, викласти в сковороду з розігрітим маслом.
Додати сливи і виноград. Бажано, щоб сливи були стиглі і м’які всередині, проте підійдуть і недозрілі. Кісточки прибирати не потрібно. Виноград бажано купувати сорти «Кишмиш», в якому немає кісточок.
Часточки яблук разом з цілими сливами і ягодами винограду потрібно обсмажувати в маслі близько 10 хвилин. Будьте обережні, оскільки при обсмажуванні зазвичай багато розпечених бризок. Можна використовувати кришку, але прикривати нею слід працювати, а тільки з одного боку, щоб з фруктів випарилася зайва волога. Якщо щільно закрити кришкою, то процес перетвориться скоріше на варіння, замість смаження, фрукти будуть нудитися у власному соку, вийдуть дуже м’якими і можуть перетворитися в кашу (пюре).
Додати нарізані банани до решти обсмаженою фруктам.
Обсмажувати близько 4 хвилин до красивої скоринки.
- Влити сироп. Якщо немає сиропу агави, то замініть на будь-який інший (сироп топінамбура, кленовий, малиновий, ріжкового дерева). У найпростішому варіанті пропоную додати 2 ст. ложки цукру і 4 ст. ложки води. Розмішати, тримати на вогні ще 2 хвилини. Загальний час смаження може трохи коригуватися вами: все залежить від ступеня стиглості яблук і слив.
- Подавати десерт можна як в гарячому, так і в холодному вигляді, виклавши в прозорі піали або креманки, декорувавши гілочкою м’яти. Буде смачно, якщо смажені фрукти посипати подрібненими волоськими горіхами, кунжутом, мигдалем, кешью. Приємного чаювання!
Господині на замітку:
- Для поліпшення смаку в процесі приготування можна додати дрібку ванілі, меленого імбиру, кілька зерен гвоздики.
- У сиропі можна готувати і інші фрукти: грушу, манго, нектарин, аличу.