Кокосові пальми – тропічні рослини. Їх коріння підживлюються морською водою. Плодоносять пальми круглий рік і дають щедрі врожаї. Назва походить від португальського «coco» – мавпа, плоди пальми дуже нагадують морду цієї тварини. Сік кокоса надовго втамовує спрагу жителям тропічних регіонів, де нерідко бувають проблеми з прісною водою. Горіхи падають в воду і можуть довго подорожувати між островами. Тепер кокоси широко використовують в кулінарії, медицині і легкої промисловості. А адже ще 100 років тому вони були в дивину.
Кокос можна знайти в будь-якому супермаркеті. З горіха отримують м’якоть і напівпрозорий мутнуватий сік – молочко. М’якоть використовують свіжою або підсушують. Її регулярне вживання в їжу зміцнює імунну систему, очищає кишечник і нормалізує обмін речовин в організмі. Кокосовий сік низькокалорійний, але дає багато енергії, тому це відмінний напій для активних людей і спортсменів.
За електролітичному складу його рівень такий же, як і у плазми крові людини. У період Тихоокеанської війни його використовували замість плазми для поранених солдатів. У кокосовому молоці не міститься холестерин, тому він корисніше цільного молока і використовується в дитячому харчуванні. Чим спелее горіх, тим менше в ньому молочка. Свіжість молочка зберігається до тих пір, поки не порушена цілісність горіха.
Найчастіше кокосовий горіх застосовується в кулінарному мистецтві для створення смачних десертів. Не обов’язково купувати готову стружку, досить взяти свіжий горіх і витягти необхідні інгредієнти. Давайте зробимо це разом.
Нам знадобиться:
- 1 кокос
а також:
- викрутка
- великий ніж
- склянка
приготування
На кокосовому горісі є 3 вмятінкі, схожих на глазики. Дві з них дуже тверді. А ось третя відкривається досить просто. Шукаємо потрібний око і відкриваємо його за допомогою відповідного предмета, наприклад, викруткою. Зливаємо вміст в стакан.
Молочка в кокосі не багато, приблизно півсклянки. Перед покупкою потрясіть сподобався горіх і переконайтеся, що в ньому є рідина.
Далі йде найскладніший етап – розколюємо шкаралупу. Це трудомістка робота, краще щоб нею зайнявся чоловік. Навколо по екватору кокоса б’ємо великим масивним ножем, а краще сокиркою. Так само можна кокос загорнути в рушник і розбити його молотком.
Під верхньою товстої і твердою шкаралупою ховається білий горішок з м’якою коричневою шкіркою. Потім просто очищаємо наш горіх від цієї шкірки. Робимо це ножем, як ніби чистимо картоплю. М’якоть вже готова до вживання.
Щоб отримати стружку трьом очищену кокосову м’якоть на тертці і підсушують.
Треться м’якоть дуже просто. Сушити можна в духовці при температурі 50 градусів, або на деку на батареї.
Зберігати суху кокосову стружку потрібно в поліетиленовому пакеті.
Як можна відкрити кокос – відео
Краще скористатися дрилем і електроінструментом з ріжучим диском (болгарка, циркулярна пила, відрізна пила). За допомогою професійного інструменту розкрити кокос простіше і швидше.