З розкішним салатом «Десятка» з баклажанів ми вже ознайомилися. Але тут мені попалася, як це здалося спочатку, схожа заготовка з баклажанів «Пятерочка» на зиму. Але я помилилася, адже цей відомий молдавський салат являє собою зовсім іншу закуску. По-перше, місцеві кухарі готують його з цілісних, невеликих за розміром плодів. У моїй місцевості подібні овочі не ростуть, тому я вирішила нарізати їх дуже крупно.
По-друге, перед закачуванням ми обсмажити всі складові, що привнесе в салат цікаві смакові нюанси. І, по-третє, ми пригасити овочі в маринаді, щоб вже на стадії теплової обробки вони просочилися один одним. Що ж, пора братися за справу.
Перед вами рецепт салату «Пятерочка» з баклажанів на зиму, де, як це зрозуміло з назви, є 5 основних інгредієнтів. Намагайтеся вибирати для салату максимально невеликі овочі, але зрілі і м’ясисті.
Вихід: 2 банки по 450 мл
Складові:
- 2 середніх баклажана
- 2 середніх перцю
- 2 цибулини
- 1 велика морква
- 2 великих томатів
- 1 ч.л. крупної солі
- 2 ч.л. білого цукру
- 3 ст.л. столового оцту 9% (30 мл)
- 4 ст.л. масла без запаху (40 мл)
- 2 зубчики часнику
- 20 горошин запашного перцю
- 2 лаврушки
- масло для обсмажування
- 2 ч.л. соку лимона
Як заготовити на зиму салат «Пятерочка» з баклажанів
Спочатку відрізаємо у баклажан обидва кінчика і ретельно під фільтрованої водою промиваємо плоди. Потім нарізаємо їх досить великими шматочками.
Переміщаємо підготовлені баклажани в суху глибоку миску, куди наливаємо холодну воду і сік лимона, а також висипаємо дрібку солі. Накривши миску плоскою тарілкою, залишаємо шматочки на годину. Робимо це для того, щоб вигнати весь гіркий сік.
В цей час очищаємо моркву і цибулю від шкірки, а у перцю видаляємо плодоніжки і перегородки з насінням. Разом з томатами добре промиваємо овочі. Далі нарізаємо порівняно тонкими поздовжніми слайсами морквину і перець, а цибулю і помідори – великими часточками.
На наступному етапі розігріваємо достатню кількість масла без запаху в сковороді (рафінована), куди відправляємо морква, яку і обсмажуємо на середньому вогні по парі хвилин з обох сторін.
Після появи легкої скоринки вводимо в зажарку перець і продовжуємо готувати інгредієнти ще 5 хвилин.
Паралельно додаємо у велику каструлю заплановану кількість масла, оцту, білого цукру і крупної солі і на мінімальному вогні доводимо маринад до кипіння.
Коли маринад для салату «Пятерочка» закипить, відправляємо всередину обсмажені перець з морквою.
Поки перші овочі тужать в маринаді, обсмажуємо в тій же сковороді великі шматочки баклажанів. Завдання – довести до приємної і ароматною скоринки.
Через 5-6 хвилин закидаємо часточки лука і готуємо їх ще 3-4 хвилини.
Відправляємо в каструлю другу зажарку. Потім закладаємо туди ж нарізані великими скибочками помідори (їх обсмажувати не потрібно).
Готуємо зимовий салат «Пятерочка» ще 10 хвилин, не збільшуючи температуру і періодично перемішуючи ароматну масу.
Готову закуску перекладаємо в чисті банки, на дно яких необхідно покласти розрізані навпіл зубчики часнику, лаврушку і горошини перцю, і стерилізуємо салат з баклажанів 5 хвилин, після чого щільно закочує кришки і залишаємо до повного охолодження на кухні. Зберігати цю молдавську заготовку рекомендується в прохолодному місці.
Як стерилізувати банки з заготовками, читайте в рецепті синенькі по-грузинськи.
Ще дуже смачні заготовки на зиму:
- Сливове варення в хлібопічці
- Лимони в цукрі на зиму
- Варення з бузини з калиною
- Засолка волнушек гарячим способом
- Варення з винограду з лимоном
- Аджика з слив
- Соус ткемалі на зиму
- Вишнева настойка на спирту з чилі
- Лечо з кабачків на зиму
- Айвове варення
Смачного!