Такі огірки відрізняються особливим, тим самим пронизливим смаком з кислинкою, який складно описати словами, але яких обожнює кожен, хто хоч раз пробував бочкові огірки.
Вітаю вас, друзі! У цьому рецепті мова піде про заготівлю бочкових огірків. Одного разу я спробувала їх у знайомої бабусі – сусідки по дачі, але знайти справжні бочкові огірки в продажу в місті було вкрай проблематично. Єдине рішення – купити бочкові огірки на ринку. Варто потрапити в цей рай разносолов, як починають текти слинки в прямому сенсі цього слова! Але краще заготовити їх самостійно, і під час наступної зустрічі на моє прохання сусідка поділилася секретами заготовки, які я старанно записала, а потім чітко слідувала її перевіреного поколіннями рецептом. І у мене вийшли бочкові огірки нітрохи не гірше – хрусткі і дуже ароматні! Тепер ділюся з вами.
Варення з персиків п’ятихвилинка
Кращі сорти для засолювання огірків в бочках
- «Муромський»
- «Ніжинський»
- «Ера»
- «Носівський»
- «Хабар»
- «Бочковий засолювальний Ф1»
- «Циган Ф1»
- «Засолочний Ф1»
- «Соловей Ф1»
- «Ліліпутів Ф1»
І інші більш пізні сорти. Ранні для засолювання в бочці, як, втім, і для консервування в банках, не підходять. І краще не використовувати перестиглі огірки з великими насінням і товстою шкіркою, вони виходять несмачними.
Також слід мати на увазі, що розсіл для бочкових огірочків потрібно буде приготуйтеся за 24 години до початку засолювання – так мене навчили.
Салат «Оленка» з буряка на зиму
Список інгредієнтів для заготовки бочкових огірків:
- 10 л води
- 10 кг огірків (7-14 см в довжину)
- близько 1 кг солі (читайте виноску) *
- великий пакет сушеного кропу (парасольки і цілі стебла)
- 12-14 головок часнику (краще великий)
- 7-10 корінців хрону
- пакет вишневих листя **
- пакет листя чорної смородини
- 8-10 листків хрону
- 7-10 шт гострого червоного перцю
* Для великих огірків потрібно 800-900 г солі, для середніх – 700-800 г, для дрібних – 600-750 г.
** Мається на увазі звичайний харчовий пакет середнього розміру, який ми використовуємо для зберігання продуктів, загортання бутербродів на роботу і т.д.
Друзі, все залежить від тієї кількості огірків, яким ви володієте. Всі продукти зменшуються або збільшуються пропорційно.
Як маринувати білі гриби на зиму
Посуд для заготовки:
- бочка для засолювання (дерев’яна або керамічна)
- ніж
- велика глибока миска
- дерев’яна обробна дошка
Приготування бочкових огірків:
1. Готуємо розсіл для бочкових огірків
10 л води злегка підігріти, всипати потрібну кількість солі і розмішати. Як вже було сказано вище, залишити розсіл приблизно на 1 добу відстоятися.
2. Підготовка продуктів для засолювання
Огірочки для засолювання в бочці найкраще вибирати найсвіжіші, тільки що зібрані з грядки. Їх потрібно ретельно вимити, 2-3 рази змінивши воду, і поставити вимочувати на 5-6 годин, не більше. Для цього залийте їх холодною водою, а потім міняйте її приблизно щогодини.
Часник і коріння хрону очистити. Листя замочити у великій мисці, ретельно вимити, сполоснути чистою водою і розкласти на кухонний рушник, щоб просохли. Також вимити перці, просушити і розрізати уздовж (можна зробити просто надрізи).
Аджика сира
3. Закладка огірків в бочку
Насамперед бочку слід обробити, щоб в процесі засолювання огірків в ній не утворювалася цвіль. Для цього потрібно натерти стінки бочки зубчиками часнику (саме тому зручно використовувати часник великий).
На дно бочки покласти потроху всього листя (чорна смородина, вишня, хрін), трохи сушеного кропу або його парасольок, 2-3 штуки гострого перцю.
Потім починаємо укладати огірки.
Засолка волнушек гарячим способом
Тут є один важливий момент: огірки в бочку потрібно викладати як можна щільніше, щоб між ними не залишалося вільного місця. Такий прийом допоможе зберегти структуру і щільність огірочків за той час, поки буде проходити процес бродіння і засолювання.
І ще порада: бочкові огірки виходять смачніше, якщо укладати їх вертикально попка вгору.
Таким чином укладаємо все огірочки в бочку, періодично перевертаючи їх листочками, перцем і зубчиками часнику. На останній шар огірків укласти ще трохи листя вишні та чорної смородини, зверху накрити листям хрону.
Акуратно залити бочкові огірки отриманим розсолом.
Накрити чистою марлею або тканиною, встановити дерев’яний кружок, а зверху поставити гніт, щоб і верхній шар огірків теж покрило розсолом.
Мариновані огірки з кетчупом чилі
Скільки солити бочкові огірки
Протягом 5-7 днів бочку з огірками потрібно витримати при температурі приблизно 18-22 градуси. Якщо навколишня температура буде вище, можна поставити бочку на верхні щаблі в підвалі. А вже після слід перемістити її в підвал для зберігання.
Якщо з’явиться пінка, її потрібно періодично знімати – значить, пішла реакція. Якщо стане менше води – додайте свіжої холодної.
Приблизно через тиждень огірки готові. Потрібно зняти верхню зелень, марлю, дерев’яних гурток, промити під проточною водою і укласти назад. Проробляти цю процедуру потрібно періодично за весь час зберігання.
Смачного!