Якщо ви бажаєте приготувати дієтичний плов, пропонуємо оригінальне поєднання рису, маша і курячого філе. Смакову палітру покращує додавання цибулі, моркви і східних прянощів.
Пряний рис з махаємо і курячим філе – гідна альтернатива відомому італійському різотто і узбецькому плову. Різниця лише в тому, що в італійському аналогу рис обсмажують, а класичний узбецький плов передбачає наявність в рецепті чималої кількості жирів, які, як відомо, не завжди несуть користь організму.
У процесі приготування рису з махаємо і курячим філе, доведеться трохи повозитися і постаратися. Але в результаті блюдо виходить красивим, апетитним, надзвичайно ароматним, а завдяки змішанню злаків і зернобобових – цікавим. Недарма всім відомий густий суп машхурда з цим же поєднанням інгредієнтів. Поєднання рису і маша з пікантними спеціями, напевно, здивує, а потім і порадує затятих гурманів і ласунів.
Складові:
- куряче філе – 1 шт.
- маш – ½ склянки
- рис круглий – 1 стакан
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- рослинне масло (для смаження) – 30 мл
- чебрець (чебрець) сушений – ½ ч. л.
- сіль, чорний мелений перець – за смаком
- куркума – 1 ч. л.
- запашний перець – 3 шт.
Спосіб приготування
- Вимийте маш і замочіть його мінімум на 5 годин у прохолодній воді. Якщо є можливість, залишіть бобові в воді на цілу ніч. Маш збільшиться в розмірі і звариться набагато швидше.
- Підготуйте овочі та куряче філе. Моркву очистіть і натріть на крупній тертці. Зніміть з цибулини лушпиння, розріжте навпіл, а потім порубати на дрібні кубики. Зріжте плівку і дрібні хрящики з м’яса, добре промийте і наріжте невеликими шматочками.
- Рис промийте в проточній воді кілька разів, щоб змилася вся пил.
- Маш викладіть на сито, поставте під воду.
- У посуд з товстим дном (казан, гусятницю і т.д.) налийте половину рослинного масла, викладіть порізане філе і поставте на середній вогонь. Обсмажуйте куряче м’ясо з усіх боків до придбання ним характерного білого кольору (приблизно 3-5 хвилин). Поставте на вогонь чайник з водою для закипання (вона незабаром знадобиться).
- Потім додайте до курятини раніше приготований лук.
- Відразу висипте подрібнену моркву. Перемішайте і пасеруйте овочі з м’ясом 3-4 хвилини.
- Висипати до решти продуктів маш і додайте залишок рослинного масла. Бобові, крім того, що додадуть фарб, зроблять їжу багатшими і цікавіше на смак.
- Залийте всі інгредієнти окропом так, щоб вони повністю були покриті.
- Щоб додати ще трохи відтінків, присмаків і запахів, покладіть наступні спеції: сіль, мелений чорний перець, куркуму, пару горошин запашного перцю і чебрець. Завдяки тому, що чебрець має гострий гіркувато-пряний смак, він додасть страв якоїсь особливості та індивідуальності. При бажанні також можна почистити кілька зубців часнику і додати в блюдо. Перемішайте і варіть на слабкому вогні 20-30 хвилин. Казан прикрийте кришкою, але стежте за тим, щоб піна не втекла і не залила плиту. Готовність маша визначте, спробувавши його: він повинен без праці лопатися в роті.
- І нарешті, додайте рис і добре вимішайте все інгредієнти.
- Долийте в казан окріп, щоб він покрив продукти вище на 1 см. Накрийте кришкою, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть 25-30 хвилин до повної готовності. Після того, як вимкніть газ, дайте страві настоятися 5-10 хвилин.
- Пряний рис з махаємо і курячим філе – готовий!
- Наріжте зелень кропу, посипте зверху і подавайте дієтичний плов гарячим на стіл. Якщо готуєте для романтичної вечері, не забудьте про келих білого вина, яке ідеально підійде до даного блюда. Приємного всім апетиту!