Рецепти скандинавських і балтійських народів славляться особливим смаком, легкістю, високою поживною цінністю. Цього разу наш стіл прикрасять рольмопси з оселедця – оригінальна закуска, яка напевно викличе захоплені вигуки у ваших гостей.
Пропоную вашій увазі рольмопси з оселедця – традиційну закуску з репертуару європейської кухні. А готувати її можна зі звичайної малосольной оселедця.
Сама назва страви “Рольмопси” нагадує щось собаче. Дійсно, так і було. У перекладі ця назва означає згорнутого в рулет (калачиком) мопса. Колись в Європі була мода на мопсів. Вважалося, що оселедець, згорнута рулетиком з начинкою, нагадувала саме цю породу собаки, а точніше – її милу зморшкувату мордочку. Але не хвилюйтеся, я сьогодні не буду ніяку собаку згортати рулетом. Я зроблю смачну закуску, приготування якої займає мінімум часу.
Складові:
- філе малосольной оселедця – 4 шт.
- кисло-солодке яблуко (велике) – 1 шт.
- солодка цибулина – 1 шт.
- гірчиця (гостра або дижонская) – 2,5 ч. л.
- цукрова пудра або мед – 0,5 ст. л.
- сік лимона – 15 мл
- олія соняшникова (рафінована) – 30 мл
- печена картопля для подачі страви
- свіжа зелень.
приготування
- Для закуски буду використовувати вже разделанное філе малосольной оселедця. При бажанні, ви можете взяти цілу оселедець, і розрізати її на філе.
- Для соусу в ємність додайте гірчицю і цукрову пудру, видавіть лимонний сік.
- Скористайтеся віночком і збийте соус, додаючи в нього тонкою цівкою олію.
- В результаті соус виходить у вигляді емульсії.
- Яблуко і цибулину нарізуйте слайсами, а потім соломкою. Яблуко збризніть лимоном. В начинку до цієї оселедця можна додати зелену цибулю, гілочки зелені (кріп, петрушку).
- Викладайте філе на дошку і промажте зверху приготованим соусом.
- З одного краю філе помістіть соломку яблука і цибулі.
- Скручуйте філе рулетом і скріпіть шпажками.
- Перекладіть рибні рулети в миску і накрийте плівкою. Тепер рулетів необхідно промаринуватися кілька годин, щоб цибуля і яблуко віддали свій аромат оселедця. Соус проникне в м’ясо оселедця і додасть їй пікантність.
- Через 2 години рулети з оселедця можна подавати до столу. Особливо рекомендую до цієї закуски додавати при подачі печену картоплю. Сподобалося мені це блюдо тим, що готується швидко і всі необхідні інгредієнти доступні кожному. Тому із задоволенням поділилася цим рецептом з вами.
Господині на замітку:
- Замість оселедця для приготування рольмопс можна використовувати малосольне філе скумбрії. А ніжне філе форелі або сьомги – воістину царський варіант страви.
- В середину кожного рулетика поряд з яблуком можна покласти трохи моркви по-корейськи або маринованої морської капусти. Замість яблука іноді використовують шматочки маринованих корнішонів.
- Якщо придбали занадто солоне філе оселедця, вимочіть його попередньо в молоці протягом години.
- До рольмопс нерідко подають соус на основі хрону. До речі, ось рецепт приготування хрону на зиму.
З повагою Ельбі.