Почалася найвеселіша і ситна тиждень, коли майже в кожному будинку печуть найрізноманітніші млинці, пригощаючи гостей. «Масляна прийшла – відкривай ворота!» А які млинці сьогодні пекли ви? Я сьогодні частувала своїх близьких буряковими млинцями, які, як стверджують історики, так любив Олександр Сергійович Пушкін, що за раз з’їдав аж 30 штук. І взагалі, млинці були одним з улюблених страв поета, він навіть згадав їх у своєму відомому романі «Євгеній Онєгін»:
Вони зберігали в життя мирної Звички милої старовини: У них на Масниці жирною Водилися російські млинці.
Давайте, насолоджуючись смачними яскравими млинцями, візьмемо томик А.С. Пушкіна і прочитаємо знайомі і улюблені з дитинства вірші.
Складові:
для опари:
- борошно пшеничне вищого сорту – 100 грам
- дріжджі сухі активні – 1 чайна ложка
- молоко тепле – 200 мілілітрів
- цукор – пісок – 30 грам
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 300 грам
- молоко – 500 мілілітрів
- яйце куряче – 2 штуки
- сіль – ¼ чайної ложки
- буряк відварна – 80 грам
для смаження:
- рослинне масло – 50 мілілітрів
для змащення:
- масло вершкове – 50 грам.
приготування
- Приготувати опару. У чисту літрову банку просіяти борошно, додати активні сухі дріжджі і цукор – пісок, влити тепле молоко і добре розмішати вінчиком, щоб не утворилися грудочки. Маса буде консистенції сметани.
- Банку з опарою поставити на 30 хвилин в тепле місце, щоб опара піднялася і збільшилася в обсязі в два рази.
- Буряк нарізати невеликими шматочками, скласти в стакан блендера і пюрировать за допомогою блендера.
- У чистій великій чашці збити віночком яйця з сіллю, просіяти борошно, влити молоко і добре розмішати масу до однорідності.
- В борошняну суміш додати бурякове пюре і добре розмішати до однорідності. Суміш придбає красивий рожевий колір.
- Потім в борошняну суміш додати опару і добре перемішати віночком до однорідності.
- Млинцеве тісто процідити через сито. Якщо вас не будуть бентежити цяточки буряка на готових млинцях, то цей пункт можна пропустити.
- Чашку з приготованим млинцевим тестом накрити кришкою і залишити в теплому місці на 2 години.
- Через 2 години млинцеве тісто добре перемішати і почати пекти млинці.
- Попередньо розігріти сковороду – млинниць на середньому вогні, змастити обов’язково рослинним маслом і, зачерпнувши полполовніка тесту для млинців, що відповідає за кількістю близько 5-6 ложок, вилити тісто для млинців на сковороду – млинниць, щоб воно рівномірно розтеклося по її поверхні.
- Обсмажити млинець з двох сторін.
- Підсмажений млинець перекласти на блюдо, змастити вершковим маслом.
- Таким же чином спекти інші бурякові млинці, складаючи їх стопкою на блюдо.
Господині на замітку:
- якщо вам подобаються тонкі млинці, то додайте в млинцеве тісто побільше молока;
- ще на сайті є рецепт бурякових млинців з начинкою з сиру;
- рекомендується млинцеву сковороду використовувати тільки для випічки млинців.