Російські щі зі свіжої капусти, приготовані зі свининою за цим рецептом, сподобаються всім.
Щи, як не крути, суп всесезонний: він відмінно вписується в обіднє меню і вогкою восени, і лютої зими. Але найсмачніші щі – ранньо-річні, з ніжною молодою капустою і соковитими свіжими овочами. Завдяки вигадці кмітливих господинь, апетитні щі можна зварити з цілком доступних і недорогих продуктів. Ми розповімо, як приготувати звичайні щі зі свіжої капусти і свинини. Завдяки цим компонентам, перша страва виходить корисним, ситним і неймовірно смачним. Подавати щі краще гарячими, прямо з печі, доповнивши хрусткими сухариками, грінками або листковими пиріжками.
Складові:
- свинячі кісточки (наприклад кісточки від рульки або реберної частини) – 250 г
- картопля середнього розміру – 3 шт.
- невелика морква – 3 шт.
- 1 середня цибулина
- свіжа капуста – 500-600 г
- 1 маленьке яблуко
- 1 середній помідор
- томатна паста чи кетчуп – 1 ст. ложка
- зелень петрушки, кропу
- сіль за смаком
- вода – 3 л.
приготування
- Залийте свинячі кістки холодною водою і дайте постояти 30-40 хвилин. Замініть воду на свіжу, доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Злийте бульйон з шумом, промийте кісточки і відокремте м’ясо. Поверніть свинину в каструлю з чистою водою, варіть 30 хвилин з моменту закипання.
- Поки готується бульйон, займіться овочами. Зніміть з капустини мляві листя, наріжте смужками шириною 0,4-0,5 мм.
- Почистіть і вимийте овочі, що залишилися і яблуко. Картопля наріжте кубиками або брусочками, моркву – кружальцями, ріпчасту цибулю дрібно порубати. Перець очистіть від насіння, наріжте маленькими брусочками.
- Додайте в бульйон капусту, посоліть. Доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин.
- Покладіть в щі залишилися овочі, перемішайте. Варимо борщ зі свіжої капусти ще 20 хвилин.
- Зробіть заправку для щей. Натріть на тертці очищене від шкіри і серцевини яблуко і помідор (щоб в заправку потрапила тільки помідорна м’якоть, я розрізаю овоч навпіл, і тру його стороною зрізу – тоді грубувата шкірка залишається в руках). Приправте томатною пастою або кетчупом за смаком, подрібненою зеленню і перемішайте соус.
- Підготуйте прянощі – лавровий лист, і обидва види перцю. Щоб прянощів не «розбіглися» по каструлі і не попалися на «зубок», складіть їх в ситечко для чаю.
- Додайте в борщ заправку, прянощі, сіль за смаком і перемішайте. Варіть 10 хвилин.
- Після відключення плити додайте невеликий шматочок вершкового масла – воно приглушить яскраво-виражений запах вареної капусти.
- Дайте супу настоятися протягом 40-60 хвилин. Потім розлийте щі зі свіжої капусти зі свининою по тарілках, заправте свіжою сметаною, при бажанні посипте подрібненою зеленню кропу або петрушки. Подайте до першої страви теплий домашній хліб – сірий з висівками або чорний житній, рум’яні сухарики і кличте всіх на обід.
Господині на замітку:
- Якщо ви віддаєте перевагу менш жирні і не надто наваристі супи, замініть свинину яловичиною або курятиною.
- Можна варити щі не тільки зі свіжої капусти, а ще з квашеної. В цьому випадку щі вийдуть кисленькими.
- Рецепт щей зі свинини і молодої капусти можна вдосконалити за рахунок додавання інших овочів. Наприклад, тертий корінь петрушки або селери додасть супу пікантний смак.
- Щи вийдуть духмяний і смачний, якщо на останньому етапі варіння додати 3-4 подрібнених зубчики часнику, а також зелень селери.