Зовсім недавно я вважала, що найкраща червона ікра – це та, яка побільше і подорожче. Але наткнувшись на фальсифікат, вирішила розібратися в питанні більш досконально.
Серед величезної кількості делікатесів найпопулярнішою вже не перше десятиліття залишається червона ікра. Хіба можна уявити щось більш смачне, ніж тонкий скибочку свіжого хрусткого батона, змащений ароматним вершковим маслом і доповнений апетитними ікринками. Втім, вона ще й неймовірно корисна.
Однак оцінити всі переваги цієї закуски можна тільки в тому випадку, якщо товар куплений відмінної якості. Правда, зробити це непросто – асортимент в сучасних магазинах просто величезний.
Вибираємо якісний продукт
Хороша якісна ікра – продукт, який був зроблений у відповідності з усіма правилами технологічного процесу. Спочатку її дістають з риби. Промивають у холодній воді, звільняючи від сполучної тканини, плівок і різних домішок. Потім напівфабрикат вирушає на сортування, де ікринки ділять на сорти, в залежності від розміру, ступеня зрілості і т.д. Заздалегідь готується спеціальний сольовий розчин (тузлук), в якому засаливается майбутній делікатес. І тільки після цього продукт консервується. Ось мій детальний досвід засолювання червоної ікри в домашніх умовах.
Будь-яке порушення технології в підсумку може негативно позначитися не тільки на смак готової ікри, але і на її безпеки для кінцевого споживача, тобто для нас з вами. Саме тому головне правило покупки якісного делікатесу – не купуйте його в сумнівних торгових точках. Тільки супермаркети або фірмові магазини можуть гарантувати, що перед вами справжня ікра лососевих риб, яка не є небезпечною для вашого здоров’я.
Развесная або в банку?
На прилавки магазинів ікра надходить в жерстяних або скляних банках, а також на вагу. Останнім часом деякі виробники пропонують товар, фасований в пластикові контейнери.
Зазвичай найдорожчою є та, яка продається в склі. Що цілком обгрунтовано – прозора тара дає можливість оцінити товар і його якість візуально. Та й в плані гігієнічності саме скло визнано найкращим, так як воно інертно, що не піддається ніяким видам корозії і ніяк не впливає на смак продуктів.
Жерстяна банка – більш класичний варіант. Однак тут доведеться повністю довіритися виробнику – ні розмір, ні цвіт, ні цілісність ікринок ми не побачимо, поки не принесемо товар додому. Єдиний тест, який можна провести прямо в магазині, – трохи потрясти банку. Якщо вміст занадто голосно «булькає», то, швидше за все, рідини там надто багато.
Ікру в пластикових контейнерах фахівці брати не рекомендують, особливо якщо пластик м’який, неміцний. Це вже знак того, що виробник нешанобливо ставиться до покупця – в такій упаковці товар не тільки зберігається гірше, але і погано переносить транспортування.
Окремо варто зупинитися на ваговий ікрі – тут думки розділилися. Тому краще орієнтуватися на власні відчуття. Деякі вважають, що развесная – спосіб продати продукт сумнівної якості. Їх опоненти, навпаки, наполягають, що саме такий товар найсмачніший, корисний і свіжий. Так що якщо ви вирішили придбати ікру на вагу, то не забувайте про головне правило – купувати тільки в магазинах. На основних ознаках смачною ікри зупинимося трохи докладніше.
Як виглядають ідеальна ікра
Як же відрізнити хорошу ікру від поганої? Отже, найкраща і якісна:
- виглядає вологою масою однорідного кольору;
- всі ікринки однакового розміру, цілі, правильної округлої форми, без прим’яті і сухості;
- не повинно бути ніяких сторонніх домішок – тільки крупинки і трохи рідини;
- має чистий аромат солоної червоної риби;
- смак може варіюватися в залежності від виду риби, з якої добули ікру, але він не може бути ні занадто гірким, ні надто солоним. А кислий присмак і взагалі свідчить про тому, що цей делікатес зіпсувався.
Різновиди червоної ікри
Напевно ви помічали, що на червоній ікрі виробник пише «лососева». Однак лосось – це не конкретний вид риби, а всього лише загальна назва цілого сімейства, куди входять кета, горбуша, кижуч, сьомга, нерки і т.д. І хоч ікра всіх цих риб називається червоної лососевої, за смаком та зовнішнім виглядом вона відрізняється.
У горбуші має смак, який подобається всім – ніжний, без гіркоти. Колір її коливається від світло-оранжевого до яскраво-оранжевого. Діаметр ікринок – 4-5 мм. Це найпоширеніший вид.
Ікра сьомги буває на полицях магазинів так само часто. Вона і на вигляд схожа на ікру горбуші, тільки колір трохи темніший.
В 2 рази дрібніше ікринки форелі і за кольором вони світліші. Смак дуже насичений і навіть солодкуватий.
У кети ікринки можуть досягати 5-6 мм. Виглядає вона чудово – яскравий бурштиновий колір, правильна форма. Смак – класичний, але через щільну зовнішньої оболонки сподобається не кожному.
Дуже специфічний смак у ікри кижуча – з явною гірчинкою. Сама вона дрібна, бордового кольору. Зустрічається в продажу не часто.
Ще рідше можна знайти ікру нерки – риба ця масово винищується, а умови її проживання досить специфічні (живе в воді, температура якої не вище 1 градуса).
Не можна сказати, які сорти краще – тут кожен вибирає на свій-який смак.
До речі, якісну ікру можна відрізнити і з написів на упаковці. Якщо є позначка, з якої риби ця закуска, то перед вами хороший продукт 1 сорту. Якщо ж написано просто «зерниста лососева», то це або делікатес 2 сорту, або, що ще гірше, ікра размороженная, лежала і т.п.
секрети складу
Взагалі, етикетку потрібно читати уважно – за описом складу, наявності відміток ДСТУ (ТУ), зазначених термінів виготовлення і зберігання теж можна визначити, наскільки хороший перед вами товар.
Оптимальний склад червоної зернистої ікри це власне сама ікра, сіль, 1-2 консерванту й гліцерин (якщо його ні – ще краще). Зазвичай такий склад йде разом з позначкою ГОСТ (ДСТУ).
Якщо в складі вказані інші добавки, наприклад, бензоат натрію, барвники і т.д., то, швидше за все, перед вами ікра, виготовлена відповідно до ТУ. А це означає, що якість продукту може бути гірше.
Подивіться на дату виготовлення. По-перше, вона повинна бути нанесена лазером або видавлена зсередини на кришці. По-друге, нерестяться лососеві в липні-серпні, значить, і виготовлятися делікатес може максимум у вересні. Якщо пізніше – це продукт із замороженої сировини.
Ще я звертаю увагу на місце фасування. Продукту, розфасовані в банки у Владивостоці і на Сахаліні у мене довіри більше, ніж ікрі з Підмосков’я та Центральної Росії. Зрозуміло, що в цьому випадку сировину надходить у великих контейнерах і ймовірність що-небудь зробити не за правилами зростає.
Остерігайтеся підробок
На жаль, є в наших магазинах і фальсифікат. Не будемо про те, як він туди потрапляє, а краще розберемося, як нам не помилитися у виборі.
Взагалі, про те, як виглядає хороша червона ікра, ми вже знаємо. Але нерідко несправжня на перший погляд теж досить апетитна. Тут важливо придивитися – якщо ікринка абсолютно гладка, ідеально однорідна, то вона штучна. В натуральної є очі-зародки.
Не зайвим буде і прицінитися – вартість натуральної червоної ікри не може бути низькою. В іншому випадку це може бути відвертою підробкою, сумішшю справжньою і штучної або ж просто неякісним товаром.
Як зберігати ікру
Але мало купити ікру – потрібно її ще й правильно зберігати. Якщо вміст баночки де не точить відразу, то важливе економити делікатес в щільно закритій ємності. З розкритої консервної банки пересипте ікру в звичайну скляну.
Не можна допускати потрапляння води або інших продуктів. Ложечка, якою набираєте, завжди повинна бути ідеально чистою.
Але навіть при дотриманні всіх цих правил, відкрита ікра не зберігається більше 3-4 днів. І звичне багатьом господиням заморожування в цьому випадку не підходить – ікринки можуть просто лопнути від температурних перепадів.
Насолода для гурмана
Хороша якісна ікра смачна в будь-якому стані. Але якщо ви хочете чогось більшого ніж класичні бутерброди, вибирайте будь-який вподобаний рецепт і експериментуйте. Наприклад, зовсім не за горами масниця, а вже млинці з червоною ікоркою – це неймовірне ласощі!
Також зверніть увагу на рецепт волованов з червоною ікрою.
Якщо ж дивитися з точки зору дієтології, тобто продукти, які поєднуються з ікрою просто ідеально. Так фахівці стверджують, що ікру правильно подавати на шматочку свіжого огірка або ж з яєчним білком. На Вас чекають пропоную ознайомитися з етапами приготування яєчних рулетиков з червоною ікрою.
Але хоч ця закуска і дуже смачна, вживати її потрібно в міру. У складі ікринок така кількість різних вітамінів і мікроелементів, що медики не рекомендують з’їдати більше 2-3 ч.л. в день.
В кінці пропоную подивитися відео, де розказано все і про вибір ікри, і про зберігання і те, як відрізнити неякісний продукт.