Сьогодні ми будемо заготовляти про запас варення з пелюсток троянд, яке студеної взимку подарує величезну насолоду і частинку річного пахощів.
У незвичайному квітці – чайної троянди, природа з’єднала ніжність, красу, чарівне пахощі і безліч цілющих властивостей. З давніх-давен вважалося, що при вдиханні аромату квіток, зменшується головний біль, підвищується тонус, зміцнюється серце, швидше проходять різні запалення. Ще в Стародавній Персії з квіток рослини робили лікувальну рожеве масло, яке використовувалося в косметичних цілях. У Середньовіччі чайну троянду можна було нерідко побачити в монастирських і аптечних садах, в садибах багатих вельмож. З квіток чайної троянди готували смачні напої, загальнозміцнюючі і протизапальні відвари. Варення з чайної троянди – це не тільки чудове ласощі, але і унікальний лікувальний засіб, що застосовується при застуді, захворюваннях горла, стоматиті. Завдяки мікроелементам і вітамінам, що містяться в квітах, поліпшується травлення і прискорюється обмін речовин.
Чайна троянда цвіте в кінці травня – початку червня. Тривалість цвітіння – не більше тижня. Якщо бажаєте варити рожеве варення, поспішіть зібрати розпустилися квіти до того, як вони опаде. Для варення слід брати тільки квіти чайної троянди; садові троянда для його приготування не годиться. Збирати ніжно-рожеві пелюстки рекомендується рано вранці – тоді вони більш ароматні і цілющі. Зелені чашолистки для приготування рожевого варення не знадобляться.
Складові:
- пелюстки чайної троянди – 100 г
- вода – 100 мл
- лимонна кислота – 1 ч.л.
- цукор – 350 г.
Спосіб приготування
- Пелюстки чайної троянди скласти в каструлю або миску, промити струменем води від пилу, залишків пилку.
- Перекладіть пелюстки на друшляк, злегка струсіть, щоб з них стекла зайва вода. Висипати чайну троянду в каструлю або казан, додайте цукор, лимонну кислоту і воду. Завдяки наявності лимонної кислоти, варення придбає приємну кислинку і ніжний рожевий відтінок.
- Поставте каструлю з пелюстками чайної троянди на плиту. В процесі приготування пелюстки осядуть і значно зменшаться в обсязі.
- Після закипання варення слід варити 30-40 хвилин на слабкому вогні, періодично помішуючи. Якщо варити трохи довше, рожеве варення вийде більш густим.
- Ароматне і цілющий рожеве варення готове, кличте рідних пити чай. При бажанні варення з пелюсток троянди можна заготовити про запас. Залийте його в стерильні банки, щільно закрийте залізними кришками за допомогою закаточного ключа, переверніть банки денцем вгору і укутайте пледом на кілька годин.
Господині на замітку:
- Варення з чайної троянди вийде ще смачніше, якщо замість лимонної кислоти покласти в нього половинку свіжого лимона (з цедрою), нарізаного дрібними кубиками або подрібненого за допомогою м’ясорубки.
- Сироп варення, розведений водою – відмінний засіб для просочення коржів тортів. Також можна додавати трохи рожевого варення в масляний крем для тортів – він вийде смачним, не таким нудотним.