Ось і пережили ми чергову зиму з її морозами, снігопадом, завірюхами. Вже пахне весною … А разом з весною зустрічаємо і Великий піст – час для духовного і фізичного очищення. Пост строгий – доведеться відмовитися не тільки від м’ясних, молочних продуктів і яєць, а й від риби. Для людини рядового це дуже важко, адже кожен з нас звик харчуватися більш-менш різноманітно. До того ж, Великий піст припадає на міжсезоння, період, коли організм виснажений і неймовірно голодний. І постійно хочеться чогось смачненького, не дивлячись на всі заборони. Пропоную вам спекти пісний кекс з апельсином – не знаючи про склад тесту ніколи не скажеш, що випічка є пісної.
Інгредієнти для пісного кексу:
- 150 мл щойно вичавленого апельсинового соку
- Борошно пшеничне – 400 г
- Сіль – 1/2 ч. Л.
- Цедра 1 апельсина
- Цукор пісок – 150 г
- Рослинна олія – 150 мл
- Сода або розпушувач для тесту-1 ч. Л.
- Вода – 2 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 1 ст. л.
- 100 г чорниці або інших заморожених ягід
- Рослинна олія для змащування форми
Готуємо пісний кекс з чорницею і апельстном
З апельсина знімаємо цедру – акуратно, натираючи тільки жовту частину шкірки. Потім в окрему ємність вичавлюємо сік.
За допомогою кухонного комбайна або блендера змішуємо цедру, сіль, оцет, цукор, рослинна олія, половину обсягу борошна. Вводимо апельсиновий сік, борошно, що залишилося. Вимішуємо до рівномірної консистенції. Тісто для нашого пісного кексу вийде досить густим. Тепер розчиняємо соду у воді, відправляємо в тісто. Вимішуємо.
Тепер закладаємо майбутній пісний апельсиновий кекс для випікання. У попередньо змащену форму виливаємо половину обсягу тесту.
На тісто висипаємо чорницю або інші заморожені ягоди. Рівномірно розподіляємо.
Зверху, на ягоди виливаємо залишки тіста.
Перед випічкою пісного кексу духовку розігріваємо.
Випікаємо чернично-апельсиновий кекс при температурі 180 градусів близько 40 хвилин.
Перед подачею на стіл посипаємо остигнула випічку цукровою пудрою – і всім приємного чаювання!
Пісний кекс з чорницею і апельсином готовий!
Смачного!
Автор: Іванець Оксана
Текст і стиль автора збережено