Один з найбільш вишуканих десертів, якими господині дивують своїх домашніх. Секрет створення шоколадного фондан в швидкому приготуванні, коли його краю встигають запектися, а серединка залишається рідкою. Дуже смачне, незвичайне і тане в роті ласощі.
Складові:
- Шоколад – 1 плитка
- Яйце куряче – 4 шт.
- Цукор-пісок – 0,5 ст.
- Вершкове масло – 100 г
- Пшеничне борошно – трохи менше половини склянки
- Морозиво – по кульці на одну порцію.
Спосіб приготування
- Тісто для фондан вийде рідке, так і повинно бути.
- Жовтки відокремте від білків.
- Жовтки перелийте в ємність для збивання і додайте половину склянки цукру. Збийте міксером до однорідної пінистої маси. Всипте просіяне борошно і знову добре збийте.
- Білки покладіть в окрему ємність і збийте до піків. Білкова піна вийде щільною і стійкою, навіть якщо збивати білки без додавання цукру. Деякі господині радять додати в білки щепоточку дрібної солі, а також білки повинні бути холодні. Тоді піна вам гарантована.
- Перекладіть збиті білки в чашу з тестом. Акуратно перемішайте віночком.
- Білкова піна така повітряна і легка, що примушують її з тестом непросто. Пам’ятайте, що рухи віночка повинні бути зверху вниз, а не горизонтально. Так бульбашок повітря легше буде проникнути в усі шари тесту.
- Вийшло? Тісто готове, залишилося зробити його шоколадним. Для цього плитку шоколаду розламати на шматочки, додайте 100 гр. вершкового масла і відправити на водяну баню.
- Зробити це просто – в каструлю налийте воду і поставте її на сильний вогонь. Іншу каструлю менше діаметром поставте в першу каструлю так, щоб її дно стосувалося води, але не стосувалося дна. Те, що буде лежати у вас у верхній каструлі, і буде готуватися на водяній бані, у нас це шматочки шоколаду і вершкового масла.
- Як тільки шоколад і масло перетворяться в красиву рідку коричневу масу, дайте їй трохи охолонути і вилийте її в тісто. Вливати потрібно тонкою цівкою, постійно помішуючи одержувану масу.
- Форми для кексів (для приготування фондан краще взяти окремі порційні формочки) змастіть соняшниковою олією і розлийте по ним тісто. З даної кількості інгредієнтів виходить шість фонданов.
- Духовку розігрійте до стандартної температури 180 градусів і відправте фонданчікі пекти. Дивно, але шоколадний фондан випікається протягом 8-9 хвилин. Якщо будете тримати ці ласощі в печі довше, тоді серединка вже не буде такою рідкою і смачною.
- Подавайте шоколадні фондан з морозивом. До речі, морозиво цілком можна приготувати вдома, а перевірені рецепти подивитися тут. Дуже ніжно, ароматно, незвично і смачно. Смачного!