Немає нічого смачнішого домашнього торта, зробленого власноруч. Особливо у нас в сім’ї люблять всілякі варіанти медовика.
Навряд чи хтось із нас не пробував торт «Медовик», який вражає з першого шматочка своїм оксамитовим смаком і соковитістю просочених коржів. Здавалося б, цей десерт просто ідеальний, і в його приготування вже нічого не можна додати, але це не так!
Спробуйте спекти шоколадний медовик зі сметанним кремом, чорносливом і горіхами – такі ласощі сподобається вам куди більше, ніж його класичний варіант.
Щоб приготувати в домашніх умовах цей чудовий десерт, знадобиться близько 1,5-2 годин. Ще парочку годин необхідно дати постояти торту на холоді для просочення – так його шкіри стануть соковитими і наситяться смаком приготованого крему, а особливо – ароматом чорносливу.
Складові:
- яйця – 2 шт.
- пшеничне борошно – 500-600 г
- вершкове масло – 50 г
- мед – 2 ст.л.
- сода – 2 ч.л. без верху
- какао-порошок – 3 ст.л.
- цукровий пісок 100 г (тісто) +50 г (крем)
- сметана – 400 г
- загущувач для вершків – 1 пакетик
- сіль – 2 щіпки
- чорнослив – 150 г
- волоські горіхи – 50 г.
Спосіб приготування:
- Курячі яйця розбийте в глибоку ємність і відразу ж всипте в неї сіль і 100 г цукрового піску. Збийте все за допомогою віночка в пишну піну.
- Перелийте яєчну суміш в ківш, сотейник або каструлю з антипригарним дном. Додайте вершкове масло, соду і мед. Помістіть ємність на повільний вогонь і постійно помішуйте, поки все її вміст не розчиниться. Солодка маса повинна збільшитися в 2 рази через що утворилася піни.
- Як тільки це відбудеться, зніміть ємність з вогню, додайте в неї какао порошок і добре перемішайте. Купуючи какао, простежте за тим, щоб він був насиченого темного кольору, інакше ваші коржі після випікання вийдуть рудими!
- Дайте суміші охолонути протягом 10 хвилин, а після всипте в неї пшеничне борошно по частинах і вимішайте все. Виходячи з розмірів яєць, маси масла і т.д., борошна вам може знадобитися трохи більше або трохи менше. Не забудьте залишити ще невелику частину борошна для розкочування тіста.
- У результаті повинно вийти щільне шоколадне тісто. Дайте йому «відлежатися» 10 хвилин, а потім розділіть на рівні частини і розкачати кожну з них в пласт.
- Відразу ж виріжте з пласта кола, окреслюючи ножем тарілку або блюдо відповідного діаметру.
- Кожне коло з тіста спечіть в духовці при 200 град. рівно 7 хвилин. Так як коржі шоколадні, то візуально важко визначити ступінь готовності, ви це зрозумієте по аромату випічки.
- Поки коржі печуться, в окремій ємності змішайте сметану, загущувач для вершків і цукровий пісок. Якщо просто змішайте одну сметану з цукром, то вона стане рідкою, тому додавати згущувач обов’язково!
- Перший спечений корж змастіть сметанним кремом. Чорнослив наріжте дрібними шматочками і викладіть поверх крему. Накрийте другим коржем. Його просто просочіть кремом. Потім ще один корж з кремом і чорносливом і т.д.
- В результаті у вас повинен вийти високий торт, тільки не забудьте залишити 1-2 коржа для крихти.
- Залишені коржі зітреш в крихту і обсипте ними приготований «Медовик». Горіхи також зітреш і прикрасьте ними поверхню торта. Задекоріруйте десерт нарізаними шматочками чорносливу і листочками м’яти. Дайте торту просочитися від 2 до 6 годин на холоді і подавайте його до столу.
- Обов’язково розріжте ласощі на порційні шматочки і заваріть смачний ароматний чай. Приємного вам апетиту!
Господині на замітку:
- У крем для шоколадного медовика можна додати варене згущене молоко, замінивши 100 г сметани 150 г згущеного молока. Від цього крем придбає яскраві карамельні нотки, а смак торта стане більш насиченим і цікавіше.