Піднесіть рідним до сніданку одне з найбільш корисних і смачних страв – сирну запіканку, приготовлену особливим способом. Секрет ніжної структури і незвичайного смаку десерту криється в додаванні манної крупи і шматочків абрикоса.
Подружка Наташа так барвисто і апетитно описала запіканку з сиру, яку вона готує для своїх діток, що мені теж так захотілося покуштувати такий десерт. Я тут же відправилася на базар за свіжим домашнім сиром, фантазуючи по дорозі, як я буду її готувати. Яскраві абрикоси, жваво продаються вуличними торговцями, домалювали мою картину повністю. І ось результат – яскрава сирна запіканка з абрикосами. Чесно, смачніше запіканки я в житті не їла – повітряна, ніжна, з легкою кислинкою абрикосу – це просто захоплення. Ну, і слова моїх близьких: «Замало якось!» – ще одне тому підтвердження, що вийшло шалено смачно. І Ви ще не зібралися йти за сиром ?!
Складові:
- манна крупа – 70 г
- молоко холодне – 250 мл
- сир – 250 г
- яйця курячі – 2 шт.
- цукор-пісок – 80 г
- ванільний цукор – 1 пакетик (10 грам)
- сіль – щіпка
- абрикоси свіжі – 8 шт.
- цукор тростинний – 2 ст. л.
- рослинне масло – 1 ч. л.
- сухарі панірувальні – 1 ст. л.
а також:
- форма для випічки діаметром 25 см.
приготування
- У невеликій сотейник насипати манну крупу, яку залити холодним молоком.
- Сотейник з манною крупою і молоком поставити на повільний вогонь, постійно помішуючи ложкою або віночком, щоб запобігти утворенню грудочок, варити до загустіння маси. Отриману манну кашу остудити до кімнатної температури.
- У глибоку чашку насипати цукор – пісок і ванільний цукор, вбити яйця і за допомогою міксера збити до пишної маси.
- У цукрово-яєчну масу додати сир, сіль і остигнула манну кашу. За допомогою погружного блендера розтерти до однорідної маси. Маса виходить густа.
- Форму для випічки змастити олією, посипати панірувальними сухарями.
- Абрикоси помити, висушити, розрізати на 2 половинки, вийняти кісточки.
- Приготовану сирну масу викласти у форму для випічки, розрівняти ложкою.
- Поверх сирної маси викласти половинки абрикос, внутрішньою стороною верх.
- Викладені поверх сирної маси абрикоси, рясно посипати тростинним цукром.
- Запікати сирну запіканку з абрикосами в розігрітій до 180 градусів духовці близько 40 хвилин. Легке зарум’янювання і пружність сирної маси – показник готовності.
- Готову запіканку дістати з духовки, повністю остудити і подати до столу. Смачного!
Господині на замітку:
- Тростинний цукор можна замінити на простий цукровий пісок.
- Краще не використовувати перезрілі абрикоси.
- Замість абрикосів можна використовувати і інші фрукти або ягоди на свій смак.
- У сирну масу при бажанні можна додати жменю родзинок.