Тушковані свинячі реберця з овочевим гарніром – поширене в нашій країні блюдо. Приготування хоч і забирає півтори години, але пошкодувати ви зможете тільки про те, що приготували дуже мало!
Соковиті і смачні свинячі реберця так і ваблять своїм апетитним виглядом, особливо якщо ви їх тушкуйте протягом 1-1,5 годин на повільному вогні, щоб м’ясо стало ніжним і розваристої. Подані з гарніром з капусти і рису, свинячі реберця обов’язково припадуть до смаку кожному члену вашої родини. Але для того, щоб свиняча м’якоть залишилася візуально привабливою, реберця необхідно готувати окремо від гарніру!
До речі, такий гарнір деякі домашні кулінари називають «ледачими голубцями» через склад продуктів в рецепті. Однак якщо голубці загортаються в капустяне листя, то тут капустяна нарізка гаситься разом з рисом і іншими овочами в одному посуді, що надає страві більш ароматний смак.
Складові:
- свинячі реберця – 1 кг
- капуста -250-300 г
- помідор – 3-4 шт.
- морква – 1 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- рослинне масло – 60 мл (30 + 30)
- сіль – 0,5 ч.л.
- спеції «Прованські трави» – за смаком
- вода – 2 л
- рис – 150 г
- часник – 1 зубчик.
Спосіб приготування
Промийте свинячу вирізку і відокремте кожне реберце ножем, намагаючись на ньому залишити якомога більше м’яса, щоб реберця вийшли м’ясистим.
Влийте в казан або каструлю з антріпрігарним покриттям 30 мл рослинного масла, а на нього викладіть нарізані реберця і обсмажте протягом 15-20 хвилин до рум’яності. Потім влийте в каструлю 2 л гарячої води, зменшіть вогонь після закипання до мінімального і тушкуйте реберця близько 1-1,5 годин, накривши кришкою ємність. Ближче до кінця приготування не забудьте злегка посолити реберця і присмачити улюбленими спеціями.
Очистіть цибулю і наріжте його півкільцями, перед цим добряче промивши його у воді.
Морква очистіть від шкірки, промийте і наріжте крупно.
У казан влийте 30 мл рослинного масла і обсмажте в ньому морквяний і лушпиння нарізку до м’якості протягом 5-8 хвилин.
Всипте в казан капустяну нарізку, яку заготовили, поки обсмажувалися морква і цибуля. Перемішайте і тушкуйте близько 10 хвилин, поки капуста не стане м’якою.
Наріжте промиті помідори кубиками і всипте в ємність до овочів. Гасіть близько 10 хвилин.
Всипте промитий рис і спеції, видавіть зубчик часнику і перемішайте вміст. Гасіть близько 15-20 хвилин, поки рис повністю не звариться. Якщо не буде вистачати рідини для гасіння, то перелийте 1 ополоник бульйону з ємності з готуються реберцями.
До цього моменту реберця практично будуть готові – перевірте їх на м’якість і вимикайте вогонь.
- Подавайте гарнір з овочів з рисом разом з тушкованими реберцями, забезпечивши блюдо шматочком хліба і зеленню. Приємного вам апетиту!
Господині на замітку:
- Аналогічним чином ви можете приготувати телячі або баранячі реберця.
- Наступного разу приготуйте свинячі реберця з чорносливом. Це більш складний рецепт, але результат вам також сподобається.