Варіацій приготування торта сметанника неймовірна кількість. Спробуйте освоїти найбільш вдалий рецепт, в якому половина коржів будуть з додаванням какао-порошку.
Цей рецепт передала мені моя мама, а їй – моя бабуся, але для мене він як і раніше не застарів. У моєму розумінні, сметанник – це символ сімейного тепла і затишку, сметанник на столі – прекрасний привід зібратися всім разом за чашкою чаю.
Назвати сметанник тортом в прямому сенсі цього слова не можна, так як в ньому фактично немає крему. Коржі просто просочуються сумішшю сметани з цукром. Чи не пиріг не пиріг, просто ніжний сметанник і точка, тому, що основний інгредієнт в ньому – це сметана. А щоб підсилити смакову композицію і поліпшити естетику десерту, частина коржів ми зробимо темними, з додаванням какао-порошку. На зрізі торт виглядає смугастим, як зебра.
Складові:
для тесту:
- яйця – 4 шт.
- цукор – 325 г
- сметана – 500 г
- борошно – 3 ст.
- розпушувач – 20 г
- какао – 2 ст. л.
Для просочення:
- сметана – 500 г
- цукрова пудра – 420 г
- Для обсипання сметанника:
- шоколад (темний, 70%) – 1 плитка.
Рецепт приготування
Збийте яйця (4 шт.) З цукром (325 г). Цукор відразу весь в яйця не засинайте. Спочатку почніть збивати яйця взагалі без цукру, потім, коли вони перетворяться в пишну піну, потроху підсипати цукор, не перестаючи збивати яйця. До яйцям додайте 500 г сметани.
Борошно (3 ст.) Змішайте з розпушувачем (20 г), підсипте її до суміші яєць і сметани, вийде рідке тісто.
Відокремте половину тіста, додайте 2 ст. л. порошку какао. Тісто викладіть в роз’ємні форми для торта, застелене пергаменом папером.
Випікайте коржі протягом 20 хв. при температурі 180 градусів.
Спечені коржі остудіть, ріжте кожен уздовж навпіл. У вас вийде два світлих і два темних коржа. Сметану (500 г) змішайте з цукровою пудрою (400 г). Покладіть світлий корж зрізом вгору. Отриманою просоченням з сметани рясно змастіть світлий корж.
Зверху покладіть темний корж, який також рясно змастіть сметаною просоченням. Потім – знову світлий і, нарешті, знову темний. Сметанник покрийте сметанному просоченням з усіх боків.
- Шоколад натріть на тертці. Шоколадною стружкою посипте сметанник з усіх боків.
- Перш, ніж різати сметанник, дайте йому просочитися сметаною кілька годин.
Господині на замітку:
- Щоб сметанник більше скидався на торт, використовуйте дуже жирну сільську сметану, схожу на масло, тоді вона не повністю вбереться в пухкі коржі, а залишиться в вигляді прошарку між ними. Однак, сметанник з рідшою, магазинної сметаною, виходить ніжніше і містить менше калорій.
- Зверху сметанник можна посипати кокосовою стружкою, рубаними волоськими горіхами.
- Між коржами сметанника можна викласти шматочки полуниці, чорносливу або банана.
Це цікаво:
- Згідно зі старою легендою, найперший сметанник приготував особистий кухар імператора Олександра II. Коли король заглянув на кухню, він поцікавився у кухаря, що він зібрався готувати з цілого чана сметани. Невдалий кухар розгубився, тоді імператор попросив приготувати сметанний десерт. Фантазія кухаря втілилася в новий винахід, яке отримало назву «сметанника».