Раніше ніколи не замислювалася, як зберегти зелену цибулю свіжим і вже тим більше, як його заготовити на всю зиму. Здавалося, що складного – зайшов і купив в супермаркет.
Але тривало це не довго – поки у мене не з’явилася своя дача. Ось тоді-то я зрозуміла, як сильно відрізняється вирощений на грядці і куплений в магазині. Особливо видно ця різниця в зимовий час. Покупної навіть пахне не так.
А якщо ще й врахувати вартість купленого в несезон зеленої цибулі, то відразу стає очевидною необхідність запасів і актуальність питання тривалого зберігання. Ціни на вітамінну зелень в зимову пору порівнюються в період свят з цінами на гарне м’ясо, червону рибу і т.д. І не купити його не можна – яке ж святкове меню без смачного салату, наприклад, з кукурудзою і копченої куркою.
Тривале зберігання зеленої цибулі
Зелену цибулю на відміну від того ж цибулі-порею зберігати в свіжому вигляді довго не можна – максимум 3-4 тижні, якщо створити йому певні умови.
Запасати на зиму його краще в сушеному, консервованому або ж замороженому вигляді.
Як зберігати в свіжому вигляді
Щоб зелень цибулі залишалася свіжою кілька тижнів, потрібно:
- зібрати цибулю так, щоб залишалися невеликі корінці;
- очистити від сухого листя повністю;
- обтрусити від сміття і землі, ні в якому разі не мити;
- змочити коріння, загорнувши пучок у вологу тканину;
- обернути шаром паперу;
- упакувати в поліетиленовий пакет або пластиковий контейнер;
- відправити в холодильник.
Періодично запаси слід відкривати, прибирати зіпсовані пера. Іноді зустрічаються схожі рекомендації, але з обов’язковою умовою – не ховати листя, даючи їм “дихати”. Можливо, це має певний сенс, але особисто я так робити настійно не раджу – цибулею буде пахнути все, що знаходитися на полицях холодильника.
Взагалі, не варто забувати про те, що зелень можна виростити і на підвіконні. Тільки не садіть цибулини в землю або в стакани з водою – перо виходить тонким, блідим, водянистим. А ось якщо взяти тирсу хвойних порід, то зелену цибулю зростає практично такий, як на грядці – соковитий, насиченого кольору.
заморожуємо правильно
Заморожування – один із кращих способів зберігання вітамінної лушпиння зелені. Термін придатності такої заготовки – 6-9 місяців, тобто до наступного врожаю ви можете забезпечити себе корисним продуктом.
Заморожувати нескладно – вимийте пір’я, обсушити, наріжте, упакуйте порційно і відправте в морозилку. Можна також заморозити урожай в складі борщовий заправки. Головне – зберігайте запашний продукт в добре закритому пакеті.
Дуже зручно заморозити спочатку в силіконових формочках, а після пересипати їх вміст в пакет. Потім просто дістаєте і готуєте все, що захочете, наприклад, ароматну окрошку або смачний і простий соус “помакушку”.
Як сушити зелену цибулю
Процес сушки цибулевого пера схожий на на сушку будь-якої зелені – вимийте, висушіть, розкладіть тонким шаром на пергаменті. Тримайте в духовці з відкритими дверцятами при температурі 50-60 градусів. На цьому у вас піде близько 5-6 годин. Якщо є спеціальна сушарка, то все ще простіше – не потрібно стежити за процесом.
Зберігають заготовку в стерилізованих скляних банках з добре закриваються кришками. Уважно стежте, щоб всередину ємності не потрапила волога – весь запас зіпсується. І акуратно пересипте висушене – цибуля настільки крихкий в такому стані, що розсипається від найменшого зусилля.
способи консервації
Зелену цибулю можна законсервувати. Найпростіше – засолити. У мисці змішуємо нарізану зелень і сіль (пропорції 2: 1), трамбуємо все в стерильні банки, закриваємо кришками і зберігаємо в холодильнику. Дуже смачно додавати засолений лук в супи, другі страви, випічку.
Також цибулю маринують. Дуже незвичайний виходять цибульні пір’я і стрілки, якщо закрити їх з цього відео-рецептом: