Вареники з квашеною капустою – корисне і низькокалорійне блюдо, рекомендоване для дієтичного харчування. Жодні покупні вареники не зрівняються за смаком з домашніми.
Вареники з квашеною капустою зовсім не схожі на своїх побратимів з капустою тушкованою. Тушкована начинка – ситна, домашня, затишна, а кисла капуста, навпаки – «бадьорить», збуджує апетит. Такі вареники швидше підійдуть на роль закуски, ніж основного блюда, але, тим не менш, вони заслуговують на увагу.
На батьківщині мого чоловіка це блюдо готують виключно в пост – перед Великоднем і на Різдво. А я готую їх в будь-який час, тому що це дуже зручно. Для тушкованої начинки капусту потрібно шинкувати, тушкувати, обсмажувати, а квашену просто дістаємо з банки, проварюємо, і начинка вже готова!
Складові:
для тесту:
- вода – 100 мл
- сіль – 0.5 ч. л.
- борошно – 1 ст.
для начинки:
- кисла капуста – 150 г
для заправки:
- рослинне масло – 30г
- цибуля – 1-2 шт.
приготування
- Спочатку підготуйте начинку. Візьміть потрібну кількість квашеної капусти, промийте її від розсолу і поставте проваритися, або тушкуйте 10-15 хвилин на сковорідці. Коли капуста охолоне, відіжміть з неї воду, що залишилася.
- Розчиніть сіль у воді і поступово введіть борошно. Тісто краще відразу замісити густе в мисці, щоб потім довго не підмішувати його руками. Тому, якщо склянки борошна мало, додавайте потроху ще. Коли тісто перестане брати борошно, перекладіть його на стіл і замісити з нього тугий гладкий грудку.
- Розкачайте тісто досить тонко.
- І виріжте з нього кружечки потрібного розміру. Начинка з кислої капусти груба, тому кружечки тесту краще зробити побільше, щоб вареники було зручніше ліпити.
- Кожен гурток розтягніть по центру і покладіть на нього чайну ложку начинки.
- Зведіть протилежні краю кружечка разом
- І зліпите вареник півмісяцем. Щоб тісто не липло до рук, періодично опускайте пальці в муку.
- Далі защіпніте вареник кіскою. Таким чином, зліпите все вареники. Можете подивитися відео про те, як ліпити вареники кіскою.
- Зробіть заправку, обсмажити на олії нарізану кубиками цибулю. Закип’ятіть воду, посоліть її і опустіть вареники в окріп. Відразу ж акуратно перемішайте їх в каструлі, щоб тісто не прилипло до дна. Води візьміть стільки, щоб вареники вільно плавали. Після закипання проваріть вареники 3-4 хвилини, влийте в каструлю склянку холодної води і діставайте готові вареники шумівкою. Відразу заправте їх цибулею і подавайте до столу в гарячому вигляді.
Господині на замітку:
- Готові вареники можна посипати зверху чорним меленим перцем. Вони придбають приємний аромат і пікантний гостренький смак.
- Ось рецепт звичайних вареників з капустою.