У багатьох країнах першокласним морським делікатесом звикли рахувати не тушки, а саме щупальця кальмарів. Урізноманітніть щоденну трапезу, приготувавши смажені щупальця молюска в клярі.
Щупальця кальмара за смаком схожі на м’ясо тушки (тубуса). Сьогодні пропоную рецепт щупалець в клярі. Робимо приблизно, те ж саме, що і в процесі приготування кілець кальмара в панірувальних сухарях. Виходить оригінальна гаряча закуска, наприклад, до пива або білого вина. Бракує тільки апетитного вершкового соусу по-французьки, в який доданий мелений коріандр, чебрець, орегано. Хоча деякі гурмани стверджують, що до смажених щупальцям краще подавати часниковий або томатний соус. Пропонуємо не вступати в суперечки, а покуштувати блюдо і зробити вибір на свій смак.
Складові:
- щупальця кальмара – 500 г
- сіль – 1 ч. л.
- кукурудзяний крохмаль – 1 ст. л.
- борошно – 1,5-2 ст. л.
- курячі яйця – 2 шт.
- рослинне масло – 150 мл
- петрушка кріп
- лимон.
приготування
- Перш ніж приступити до самого приготування, необхідно розморозити щупальця. Краще робити це в холодильнику. Буває, що кальмари і щупальця мають специфічний запах. Прибрати ці сторонні запахи допоможе вода. Замочіть щупальця в мисці з холодною водою. Залиште їх у воді на 2-3 години.
- Роззявивши щупальця, всередині можна побачити наріст (непотрібне місце). Вирізуйте його сміливо – це що типу “попки”.
- Тепер знадобитися очистити щупальця від шкірки. Щоб шкірка сама згорнулася, опустіть на декілька секунд щупальця в киплячу воду. Потім включайте холодну воду і руками промийте щупальця.
- Розріжте щупальця на порційні шматочки, злегка присолите.
- Підготуйте кляр. Для цього в мисці збийте вінчиком курячі жовтки. Потім всипте крохмаль і борошно (1-1,5 ст. Л). При потребі, якщо кляр вийшов густим, додайте трохи води. У кляр можна всипати нарізану петрушку і кріп.
- В окрему миску насипте борошна і умочіть в ній щупальця.
- Розігрійте масло в глибокій сковороді. Кожен шматочок занурте в кляр, покладіть на сковороду і обсмажуйте до рум’яної скоринки. Готуються щупальця буквально 3-4 хвилини.
- Викладіть смажені щупальця молюска на паперову серветку. Промокніть зайве масло і відразу подавайте готову страву до столу. Зверху можна присипати сіллю і меленим перцем. До такої закуски дуже добре додати соус Тартар і лимон (скропити їм).
Господині на замітку:
- Кляр для обсмажування щупалець кальмарів можна приготувати й іншим способом. Змішайте до однорідної консистенції 100 г світлого пива, 100 г борошна і 2 курячих яйця. Кляр на пиві після обсмажування виходить дуже пишним.
Приготування і фото: Ельба.