Краснодарський соус, приготований за оригінальним рецептом наших бабусь. Цим апетитним соусом можна доповнювати перші і другі страви, або вживати його просто так, намазуючи на хліб.
Соус «Краснодарський» – це ароматний аналог закордонного кетчупу, створений бабусями і мамами в радянські часи, коли ще всі закордонне вважалося персоною нон-грата в СРСР.
З таким соусом будь-яку страву відразу ж стає смачніше в рази, адже він не тільки доповнює його, але ще і розпалює апетит. Обов’язкові продукти для його приготування – це помідори і яблука, а інші овочі ви можете додавати на свій смак. Головне, щоб вони поєднувалися з основними інгредієнтами!
Щоб створити відмінний «Краснодарський» соус, необхідно запастися терпінням і витримкою, адже це блюдо необхідно довго уварювати до густоти, так як справжній кетчуп – дуже густий.
Складові:
- томати – 0,5 кг
- яблука – 0,5 кг
- червоний болгарський перець «Паприка» – 0,3 кг
- рослинне масло – 30 мл
- оцет 9% – 10 мл
- часникові зубчікі- 3-4 шт.
- кориця – 0,5 ч.л.
- мускатний горіх -2-3 щіпки
- чорний перець горошком – 0,5 ч.л.
- лаврові листи – 2-3 шт.
- сіль – 0,5 ст.л.
- цукровий пісок – 1 ст.л.
Спосіб приготування
- Зріжте кришечки у болгарського перцю і вийміть з нього все насіння. Промийте у воді і викладіть в ємність.
- Томати залийте окропом на 2-3 хвилини, щоб їх шкірка легше знялася.
- Зніміть її і наріжте очищені помідори на четвертинки.
- Перекрутіть і очищений перець і помідори через м’ясорубку. Якщо необхідно, то наріжте їх дрібніше, щоб овочі увійшли в м’ясорубку.
- Очистіть від шкірки яблука, а потім розріжте їх навпіл і ще раз навпіл. Звільніть четвертинки від насіннєвих коробочок і промийте їх у воді, виклавши в ємність.
- Перекрутіть в каструлю до томатно-перцевої масі через м’ясорубку і яблука, додавши відразу ж все спеції за смаком, крім рідких. Помістіть каструлю на вогонь і варіть близько 20 хвилин з моменту закипання, зрідка перемішуючи масу.
- Потім влийте відварену томатну масу в блендер або збийте в каструлі занурювальним блендером в соус.
- Він повинен вийти густим і ароматним. Але для того, щоб він ще більше загус при зберіганні, соус необхідно ще трохи уварити.
- Перелийте його знову в каструлю, влийте рослинне масло і оцет і дайте прокипіти близько 15 хвилин, періодично перемішуючи, щоб соус не пригоріла.
- За допомогою ополоника перелийте «Краснодарський» соус в підготовлені, ошпарені окропом банки.
- Законсервуйте їх гарячими залізними кришками за допомогою спеціального ключа і перевірте закупорюють.
- Перемістіть банки в комору або в льох, щоб вдосталь насолодитися цим соусом в зимовий час.
- «Краснодарський» соус можна подавати не тільки до вже готових страв, але і додавати при їх створенні, наприклад, в борщі або супи, у другі страви і овочеві соуси з картоплею. Приємного вам апетиту!
Господині на замітку:
- Якщо ви любите гострі кетчупи і приправи, додайте в соус 1 подрібнений стручок гострого перцю чилі.
- Варіантів томатних соусів безліч. Це ціцібелі, італійський томатний соус з корнішонами і багато інших.
Автор: Глорія Ніколіна.