Дуже багато хто любить знаменитий “Київський торт”, але мало хто з господинь пробував спекти його самостійно в домашніх умовах, адже часом це здається нереальним. Однак при дотриманні зовсім нескладних правил, можна приготувати київський торт нітрохи не гірше, а, можливо, навіть і краще, ніж в магазині.
Інгредієнти все самі звичайні, знайдуться на будь-якій кухні. І незважаючи на той факт, що потрібно дуже довго підсушувати білкові коржі в духовці, сам процес замішування тіста і приготування крему не відніме багато часу. Якщо піч традиційний круглий торт, то на приготування коржів може піти цілий день, адже у звичайній духовці випікати їх доведеться по одному, причому замішувати тісто потрібно буде окремо для кожного коржа. Коржі квадратної форми займають менше місця і їх можна без проблем спекти все за один раз. Горіхи – обов’язковий атрибут київського торта, вони можуть бути будь-якими (в традиційному варіанті використовуються кешью). Можна підмішувати їх прямо в білкове тісто, а можна розмістити між коржами.
Складові:
Білкові коржі:
- яєчні білки – 6 шт.
- пудра цукрова – 5 ст.л.
- крохмаль кукурудзяний – 2 ст.л.
- сіль – щіпка
Крем Шарлотт масляний:
- цукровий пісок – 3 ст.л.
- яєчні жовтки – 6 шт.
- крохмаль кукурудзяний – 1 ст.л.
- молоко – 250 мл
- какао – 2 ст.л.
- вершкове масло – 250 г
також:
- арахіс обсмажений – 200 г.
приготування
- Ретельно відокремити білки від жовтків. Слідкуйте, щоб навіть крапелька жовтка не потрапила в миску до білків. У білки всипте сіль і почніть збивання. Як тільки утвориться перша м’яка піна, можна потихеньку, невеликими порціями, підсипати цукрову пудру (обов’язково використовувати саме цукрову пудру, або ж в крайньому випадку дрібний цукор, так збиті білки будуть більш пишними).
- Правильно збиті білки не повинні випливати з миски, навіть якщо перевернути її догори дном.
- Всипте кукурудзяний крохмаль (можна замінити на картопляний).
- Все перемішайте акуратно і дбайливо, щоб залишити в білкової масі якомога більше повітряних бульбашок. Деко застеліть папером для випічки. Ручкою на іншій стороні паперу намітьте контури майбутніх коржів. Для економії місця зручніше піч 2 великих прямокутних коржа, які потім можна розрізати. Викладіть білкове тісто товстим рівним шаром.
- Поставте деко в духовку при температурі 130-140 градусів на 80-90 хвилин. Коржі повинні затвердіти. Ще один важливий момент: потрібно обов’язково дати білковим коржам повністю охолонути прямо в духовці, в теплому вигляді відокремити їх від паперу для випічки просто неможливо.
- Для крему Шарлотт яєчні жовтки помістіть в сотейник.
- Всипте кукурудзяний крохмаль і цукор.
- Перемішайте до отримання однорідної маси, збивати не потрібно.
- Окремо закип’ятити молоко. Тоненькою цівкою, постійно помішуючи, влийте його до жовтків.
- Сотейник поставте на невеликий вогонь.
- Варіть, помішуючи і нікуди не відходячи від плити, до загусання крему. Потрібно щоб він став щільно огортати ложку. Ні в якому разі не допустити закипання, тоді в кремі з’являться крупинки згорнутого жовтка і він вже не буде однорідним і гладким. Крем остудіть до кімнатної температури. Щоб на його поверхню не утворилася кірка, зверху прямо на гарячий крем Шарлотт слід укласти харчову плівку. Одночасно дістати з холодильника вершкове масло.
- М’яке масло збийте міксером до пишної маси. Потім потихеньку, по 2-3 ложки, додавайте остиглий крем, не припиняючи збивання.
- Відкладіть трохи густого світлого масляного крему для прикраси.
- В решті крем всипте какао-порошок, знову збийте і відкладіть приблизно третину шоколадного крему для верху і боковінок торта.
- У масу, що залишилася додайте весь крем Шарлотт і добре збийте. Крем для промазування коржів буде більш рідким.
- Арахіс трохи подрібніть, скориставшись качалкою.
- Остигнули білкові коржі відокремте від паперу для випічки, кожен розрізати на 2 квадрата або прямокутника, як вийде. Різати білкові коржі потрібно акуратно, рухами, що пиляють. Покладіть один корж на блюдо, змастіть кремом.
- Щедро посипте смаженим арахісом.
- Таким же чином зберіть весь торт. Нанесіть на верх і боковинки густий шоколадний крем. З боків посипте крихтами білкових коржів або подрібненим арахісом.
- За допомогою кондитерського шприца або мішка нанесіть на поверхню торта світлий масляний крем.
- Для прикраси можна використовувати готові цукрові квіти. Дайте київським торту просочитися в холодильнику протягом доби.