Дієтичний червоний борщ з фрикадельками може бути не тільки корисним, але і дуже смачним першою стравою. Такий легкий супчик готується швидко і вживається з величезним задоволенням усіма членами сім’ї. Якщо у вас є буряк, зварена заздалегідь, то з кулінарним процесом ви впораєтеся буквально за півгодини.
Ніжний домашній червоний борщ з фрикадельками не містить багато спецій, томатного соусу і шпику. Фрикадельки готуються на основі комбінованого фаршу, зробленого зі свинини і курячої грудки. Також за основу можна взяти інші варіанти приготування фрикадельок. Багатий овочевий склад наділяє блюдо усіма необхідними, корисними властивостями, враховуючи основна перевага вареного буряка – зберігати максимальну кількість вітамінів при термічній обробці.
Борщ з фрикадельками, приготований за цим рецептом, не змінює красивий колір і залишається привабливо яскравим протягом декількох днів. Просте і доступне блюдо виручить господиню і допоможе швидко нагодувати сім’ю смачним і ситним обідом.
Складові:
- свиняча м’якоть – 100 г
- куряча грудка – 100 г
- буряк – 1 шт. (Середня)
- морква – 1 шт.
- капуста – 1 стакан (нарізаною)
- картопля – 3 шт. (Великий)
- цибуля – 2 шт.
- сіль за смаком
- приправа (суміш перців) – за смаком
- рослинне масло – 3 ст. л.
- лавровий лист – за смаком (1-2 шт.).
Спосіб приготування
- Сирий буряк відварюється протягом 1 години. Для приготування фаршу, з якого будемо робити фрикадельки, м’ясо нарізають шматочками. Можна додати шкірку від курячої грудки. М’ясо пропускається через м’ясорубку (або подрібнюється блендером). У фарш додається 1 натертий на дрібній тертці картоплю і сіль. До м’ясних продуктів вливається чайна ложка холодної води, маса ретельно вимішує. Для щільності м’ясного тесту, за бажанням, додається 1 збитий білок.
- З підготовленого фаршу ліпляться невеликі колобки, які складаються на блюдо і поміщаються в холодильник.
- Очищений картопля нарізається кубиками або кружками.
- Моркву і цибулю подрібнюються тонкою смужкою.
- Овочі гасяться на невеликому вогні, з додаванням олії. Заправка засмажується. Як тільки морква і цибуля починають підрум’янюватися, сковорода закривається кришкою і знімається з вогню.
- У каструлю наливається 2 літри окропу і закладається подрібнений картопля. Для густоти бульйону, половина картоплини нарізається дуже дрібно. При подальшому приготуванні картопля дасть необхідну гущу.
- Нашаткована капуста додається в киплячий борщ. Блюдо заправляється сумішшю перців.
- Готова буряк охолоджується, натирається на тертці і припускається на сковороді з додаванням рослинної олії. У погашений, близько 7 хвилин, овоч вливається 1 столова ложка соку лимона або оцту 9%. Також можна скористатися лимонною кислотою, близько 1/3 чайної ложки. Це робиться для збереження у страви яскравого кольору протягом тривалого часу.
- В борщ опускаються м’ясні кульки і лавровий лист. Після закипання блюдо готується 10-15 хвилин.
- У суп додається овочева пассеровка з моркви і цибулі. Борщ готується ще 10 хвилин.
- Майже зварений борщ заправляється буряком і проваривается 1 хвилину, до закипання супу.
- Червоний, густий і наваристий борщ з фрикадельками готовий. Блюдо заправляється сметаною при подачі до столу.
Господині на замітку:
- При бажанні, за 5 хвилин до кінця приготування, в борщ можна додати 1 склянку томатного соку або 1 столову ложку томатної пасти. Тоді борщ вийде більш кисленьким.
- Фарш для фрикадельок можна зробити з телятини або яловичини.
Автор: tatka.