За запропонованим рецептом традиційні котлети зі свинини перетворюються в ніжне, дієтичне, святкове блюдо. Класичний варіант приготування котлет доповнюється і легкими нотками французької кухні. Їх вносить в блюдо соус «Бешамель». Білий соус чудово поєднується з м’ясом, захищаючи котлети від пересихання і додаючи їм ніжності і соковитості.
Котлети, запечені в духовці, можуть прикрасити святковий стіл. У такому варіанті подача котлет ідеальна для легкого романтичної вечері, м’яко заряджаючи організм енергією і позитивом. Смачні котлети під соусом «Бешамель» стануть улюбленою стравою вашої родини.
Складові:
для фаршу:
- свиняча м’якоть – 400 г
- житній хліб – 2 шматки (30 г)
- яйце – 1 шт.
- сіль – ½ ч. л.
- мускатний горіх – за смаком
- спеції для котлет – за смаком
- зелень (цибуля і петрушка) – 1 ст. л.
- молоко – 6 ст. л. (Плюс 1 ст. Л. В фарш)
для соусу:
- молоко – 250 г
- борошно – 4 ч. л. (Без гірки)
- вершкове масло – 2-3 ст. л.
- сіль за смаком
- спеції для котлет – за смаком.
Спосіб приготування
Перекрутіть на м’ясорубці свинячу м’якоть. Фарш рекомендується пропустити двічі. Зручніше подрібнювати злегка підморожені шматочки м’яса.
Житній хліб залийте холодним молоком і розмочити. Теплий, тільки що випечений хліб, не рекомендується використовувати для приготування фаршу.
Набряклі шматочки хліба пропустіть через м’ясорубку і додайте в м’ясний фарш.
Яйце розмішайте з нарізаною зеленню і спеціями для котлет.
Додайте яєчну суміш в котлетну масу, посоліть і влийте столову ложку молока. Збийте фарш до однорідності. Допускається застосування блендера.
Сформуйте довгасті котлетки і обваляйте їх у борошні.
Обсмажте котлети на середньому вогні. Рівномірна скоринка збереже необхідну соковитість м’яса. Використовуйте будь-який жир: рослинне масло, шпик, суміш рослинного і вершкового масел.
Для білого соусу візьміть антипригарним посуд і розтопіть в ній вершкове масло.
Додайте борошно, сіль і спеції. Грійте масу кілька хвилин на середньому вогні, розмішуючи вміст, ретельно проходячи по стінок каструлі.
Починайте вливати холодне молоко. Спочатку додайте 1/3 частину, розмішайте і додайте решту молока. Розтирайте соус, розчиняючи грудочки борошна. Зробіть невеликий вогонь і, продовжуючи безперервно помішувати, дочекайтеся, поки маса закипить. При перших ознаках кипіння масу відразу вимикайте.
Залийте котлети з свинячого фаршу білим соусом «Бешамель» і відправте в духовку, розігріту до температури 180 градусів Цельсія, приблизно на 30 хвилин.
- Готові котлети трохи підрум’яняться і протушатся. Страва подається в теплому вигляді.
Господині на замітку:
- Спираючись на даний рецепт, ви зможете приготувати котлети з м’яса курки, яловичини або телятини.
- Якщо яловиче або свиняче м’ясо занадто пісне (сухе), в процесі перемелювання додайте у фарш 50 г свинячого сала або 2 столові ложки жирних коров’ячих вершків. Тоді котлети вийдуть більш соковитими, ніжними.
Автор: tatka.