У Китаї кальмари – продукт неймовірно популярний. І як правильно їх приготувати, краще за інших знають саме пекінські кулінари.
Смажені кальмари по-пекінськи – незвичайне і неймовірно смачна страва, рецептом якого зі мною поділилася подруга, недавно побувала в Піднебесній. У цій страві нарізані маленькими ромбами молюски протягом декількох хвилин відварюються, а потім гасяться з овочами – цибулею, часником і свіжим огірком, який і є родзинкою закуски.
Херес, що входить в цей рецепт, наповнює страву своєрідним тонким горіховим смаком. А підлива на основі кукурудзяного крохмалю служить сполучною ланкою між усіма інгредієнтами.
Складові:
- кальмари свіжоморожені – 400 г
- огірок свіжий – 1 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 головка
- часник – 2-3 зубчики
- херес сухий – 1 ст. л.
- масло рослинне – 2 ст. л.
- крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
- сіль за смаком
- зелень петрушки – кілька гілочок.
Як приготувати:
- Кальмарів розморозити при кімнатній температурі. Зніміть з молюсків шкірку, видаліть нутрощі і вийміть хорду – тонку прозору пластинку. Промийте тушки під холодною водою.
- Наріжте філе кальмарів маленькими ромбиками – розміром приблизно 4х2 см, як на фото.
- Якщо ви хочете, щоб готову страву виглядало незвично і нарядно, маленьким гострим ножем нанесіть на поверхню філе молюсків малюнок у вигляді решітки, так званий «мармуровий».
- Закип’ятіть в каструлі воду, опустіть кальмарів в окріп буквально на 2 хвилини.
- Після чого відкиньте молюсків на друшляк. Ось детально про варіння кальмарів http://na-vilke.ru/kak-varit-kalmary.html.
- Почистіть, вимийте і наріжте тонкими півкільцями цибулю.
- Огірок вимийте і, не очищаючи від шкірки, поріжте тонкою соломкою.
- Часник очистіть і нарубати якомога дрібніше. У сковороді добре розігрійте рослинне масло, викладіть кальмарів і обсмажте протягом 1-2 хвилин.
- Додайте до молюскам цибулю, огірок і часник.
- Влийте херес. Все добре перемішайте.
- Кукурудзяний крохмаль заздалегідь розведіть в 100 мл холодної води.
- Додайте в отриману суміш воду, збільшивши обсяг до 250 мл.
- У сковороду з овочами і кальмарами влийте крохмальну рідина. Вміст за смаком посоліть, ще раз ретельно перемішайте. Гасіть на маленькому вогні, помішуючи, до загусання соусу. За часом це займе приблизно 5-7 хвилин.
- Як тільки кальмари по-пекінськи готові, викладаємо їх на блюдо, поливаємо соусом і прикрашаємо листочками петрушки.
Господині на замітку:
- Частина води, а саме – 150 мл, ви можете замінити курячим бульйоном. Від цієї рокіровки смак страви стане багатшим і насиченим.
- Як правило, китайські кулінари для приготування страв використовують кукурудзяний крохмаль. Але ви можете замінити його такою ж кількістю картопляного.
- Кальмари по-корейськи – ще одне гідне блюдо з цих морепродуктів.