Всі любителі домашньої курятини знають: якщо є можливість – краще купувати півня, а не курку. Справа в тому, що м’ясо у нього помітно смачніше, хоча і готується довше. Так що якщо ви ще не пробували робити страви з півня – пора почати! Найпростіший, і в той же час, вдалий рецепт, – це тушкований півень в томаті. Виходить дуже ароматно, та ще й з підливою!
Складові:
- півень – 1 тушка
- томатна паста – 3 ст.л.
- вода – 500 мл
- цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- сіль
- рослинне масло для смаження
- борошно – 3 ст.л.
- чорний мелений перець або інші спеції.
приготування
- Ми купили молодого півника, тому тушка невеликого розміру і округла, як куряча. Проте, якщо ви візьмете тушку дорослого півня, її не можна буде сплутати з курячої: у півня довші ноги, та й весь він більш «незграбний». Для приготування страви промиваємо птицю, общипували, якщо потрібно. Потім обробляємо на кілька порційних шматків. Якщо у вас великий півень, то до двох гомілок, двох стегон і двом крилам можна додати ще чотири частини грудинки і дві-три частини спинки. У нас же тушка невелика, тому грудинку розділимо всього на дві частини. Вам може знадобиться інструкція про обробленні курки.
- У невеликій ємності з’єднуємо сіль і мелений перець. Цією сумішшю натираємо кожен шматочок курки і кладемо окремо на тарілці. Потім запалюємо вогонь, ставимо нагріватися сковороду з рослинним маслом. Поки воно гріється, обкачуємо порційні шматки птиці в борошні. Якщо хочете, замість борошна можете взяти панірувальні сухарі: вони також відмінно послужать цій справі. Викладаємо шматочки півня смажитися. Занадто НЕ засмажуємо – досить дочекатися, щоб скоринка просто «схопилася».
- Готуємо посудину для гасіння. Беремо велику каструлю, наливаємо на дно трохи рослинного масла. Ставимо її на вогонь і викладаємо обсмажені шматочки півня. Після цього чистимо цибулю та нарізаємо його кільцями або півкільцями. Викладаємо поверх шматочків півня. Накриваємо каструлю кришкою, щоб страва починало гаситися.
- Морквину чистимо і натираємо на тертці. Додаємо в каструлю.
- Тепер наливаємо в каструлю половину приготовленої води, накриваємо кришкою і тушкуємо. Порада: додавайте гарячу воду, щоб вона не знижувала загальну температуру страви.
- Через 20 хвилин, коли овочі вже стануть м’якими, а півень наполовину приготується, можна додавати томат. Викладаємо томатну пасту в глибоку тарілку або піалу, заливаємо залишком води і розмішуємо до однорідної рідини. Виливаємо її в каструлю і перемішуємо вміст. Накриваємо посуд кришкою і продовжуємо тушкувати півня до повної готовності. Всього в каструлі півень повинен провести не менш години.
- Тушкований півень в томаті готовий! Відмінним гарніром до нього стане гречана каша або картопля-пюре!