Черемша (або дикий лук, ведмежа цибуля, Калба) – найраніша весняна зелень. Ще не скрізь зійшов сніг, а черемша вже вибиває перші паростки – тонкі, ніжні, схожі на стрілки часнику. Ще не розгорнулися листя, в черемше найбільший запас вітамінів, і потрібно не упустити момент, робити з неї різні салати. Потім, коли листя розгорнуться, черемша теж залишиться смачною і корисною, але не матиме настільки гострий смак і виражений аромат. До слова сказати, з моменту появи перших стрілок і до початку цвітіння черемші, коли збір закінчується, проходить всього 2-3 тижні, а то й менше, так що не варто залишати без уваги настільки корисна рослина. Щоб підтримати вітамінну тему, картопля в зелений салат з черемшею додайте зовсім небагато. Краще покладіть побільше овочів – свіжих і заморожених, а заправку можна зробити з лимонного соку з оливковою олією або додати нежирну сметану.
Складові:
- черемша – 2 пучка;
- свіжий огірок – 1 шт (великий);
- зелений горошок (заморожений) – 100 гр;
- зелена цибуля – великий пучок;
- петрушка або кріп – 1 пучок;
- картопля – 2-3 шт;
- сіль за смаком;
- оливкова олія – 3 ст. л;
- лимонний сік – за смаком.
приготування салату
- Картоплю можна відварити в шкірці, але тільки якщо ви впевнені в тому, що бульби здорові. Покупну картоплю бажано почистити, розрізати на 4-6 частин і відварити в злегка підсоленій воді. Остудити, нарізати невеликими шматочками.
- Поки вариться картопля, закип’ятіть в каструлі воду для горошку. Коли вода почне інтенсивно кипіти, закиньте в окріп горошок (розморожувати не потрібно). Залиште в окропі на хвилину, вогонь зробіть мінімальним або вимкніть. Чи не перетримуйте горошок в окропі – при тривалому кипінні він втратить яскравий колір, стане темним.
- Наберіть в глибокий салатник крижаної води, можна ще кубики льоду покласти. З каструлі з окропом перекладіть горошок в крижану воду, остудіть.
- Огірок наріжте часточками. Якщо шкірка груба, її можна зрізати.
- Черемшу гарненько промийте під проточною водою і наріжте пір’ям або невеликими шматочками.
- Зелену цибулю наріжте трохи по діагоналі – так він в салатах виглядає краще.
- Дрібно порубати петрушку.
- Змішайте всі овочі і зелень. Зверніть увагу – горошок залишився зеленим, анітрохи не втратив яскравий колір.
- З лимонного соку і оливкового масла приготуйте заправку. Змішайте обидва компонента і злегка збийте виделкою або вінчиком.
- Додайте заправку в салат, за смаком підсолити його.
- Подавати вітамінний салат з черемшею потрібно відразу ж, як приготуєте – овочі, і особливо зелень, в нарізці дуже швидко втрачають вітаміни.