По суті, кляр – це негусто тісто, в яке умочують рибу або інший продукт, перед тим як смажити. Повинна вам сказати, що смажити в клярі можна не тільки рибу, але й овочі, м’ясо. В Японії, наприклад, навіть готують в спеціальному клярі (темпура) безліч десертів з фруктів і морозива. Наприклад, банани в темпура. Що-небудь приготоване в клярі миттєво набуває святкового вигляду. І на столі завжди виглядає дуже вишукано і смачно. Я думаю, що у кожної господині є кілька своїх улюблених рецептів приготування клярі. У нього можна додавати різні інгредієнти: молоко, воду, сметану і навіть пиво. Але найголовніше в приготуванні клярі – це мука і яйця. Так як в моїй родині всі дуже люблять смажену рибу, я пробувала готувати кляр за різними рецептами, і вибрала для себе найшвидший і смачний варіант смаженої риби в клярі. Я не змішую яйця з борошном і не додаю інших продуктів, просто, перед тим як смажити, умочують кожен шматочок риби по черзі в яйце і борошно кілька разів. Від цього на шматочках риби під час термічної обробки утворюється дуже апетитна пишна і хрустка шубка, а в середині залишається соковитий і ніжний шматочок рибки. Мій чоловік просто мліє від такої страви і завжди з’їдає все до останнього шматочка, іноді навіть забувши, що в будинку є ще й дружина, яка теж дуже любить поласувати смаженою рибкою.
Спосіб приготування: жарка.
складові
- сом свіжий – 500 г
- яйце – 1 шт.
- борошно – 150 г
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- соняшникова олія
- сіль перець.
Приготування смаженої риби в клярі
- М’ясо сома добре вимити, обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо порційними шматками. Солимо і перчимо до смаку. Можна використовувати суміш червоного, білого і чорного меленого перцю.
- Яйце розбиваємо в піалу і збиваємо виделкою. Для зручності поруч ставимо піалу з борошном і рибою. Вмочуємо кожен шматок риби спочатку в яйці, потім у борошні. Так робимо кілька разів.
- На сковороду наливаємо соняшникову олію (2-3 столових ложки). Викладаємо шматочки сома на сковороду.
- На гарячому маслі обсмажуємо рибу з обох боків до утворення золотистої скоринки. Смажити слід на помірному вогні.
- Для того щоб підкреслити смак риби приготуємо овочі. Лук з морквою нарізаємо: цибуля – півкільцями, морква – кубиками.
- Обсмажуємо цибулю з морквою на олії до готовності.
- На тарілку викладаємо обсмажені цибулю з морквою, зверху викладаємо шматочки сома. Прикрашаємо листочками салату, базиліка, тархуна і подаємо до столу. На гарнір до смаженої риби прекрасно підійде відварну картоплю, пюре, рис або макаронні вироби.