Пиріг тарт з начинкою з яблук виходить в міру солодкий, з легкою кислинкою. Традиційно його випікають на пісочному тісті, що має натуральний смак і позбавленому добавок у вигляді цукру або солі.
Зараз це важко повірити, але в моєму житті був такий випадок. Коли я одного разу побачила на кулінарному сайті в назві страви слово «тарт», то я вирішила, що автор зробив помилку, і правильно було б написати «торт». І добре, що моя тактовність не допустила вказати автору на помилку, а то не уникнути було мені ганьби в моїй неписьменності. Це тепер я кулінарно підкована і знаю, що тарт – це один з різновидів відкритих пирогів з основою з пісочного тіста без використання при його замісі цукру і солі. Тарт – це завжди смачно, а я яблучний тарт смачніше подвійно. Ароматна розсипчаста основа, скибочки яблук, немов тонкі мережива, в ніжній кремообразной заливці з ароматом мигдалю … Елегантно, красиво, а якщо його спекти у формі «серця», то ще й налаштовує на романтичну хвилю! Подаруйте собі та близьким смачне настрій, приготувавши яблучний пиріг тарт!
Складові:
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 170 г
- розпушувач для тіста – ½ ч. л.
- вершкове масло – 100 г
- мигдаль очищений – 30 г
- вода холодна – близько 2-х ст. л.
для заливки:
- молоко згущене – ½ банки
- яйце куряче – 1 шт.
- жовток – 2 шт.
- мигдальний сироп – 2 ст. л.
для начинки:
- яблука середнього розміру – 4-5 шт. (Близько 300 г).
приготування:
- Очищений мигдаль подрібнити в муку за допомогою кавомолки.
- У глибоку чашку просіяти пшеничне борошно, додати розпушувач для тіста, мигдалеву борошно і добре перемішати.
- Вершкове масло, бажано кімнатної температури, нарізати кубиками і додати в борошняну суміш. Чистими руками ретельно перетерти вершкове масло з борошняної сумішшю в «мокру» крихту ».
- В отриману «мокру» крихту додати холодну воду і замісити еластичне тісто. Якщо тісто не замішується, то додати ще води.
- Тесту надати форму кулі, загорнути в харчову плівку і помістити на 30 хвилин в холод.
- Приготувати заливку. Для цього в невелику чашку налити необхідну кількість згущеного молока, додати мигдальний сироп, яйце і жовтки, добре перемішати віночком до однорідності.
- Яблука помити, розрізати на 4 частини, вирізати насінну коробочку. Нарізати яблуко на тонкі часточки. Для цього, звичайно ж, краще використовувати спеціальну овощерезку, але якщо її немає, то сміливо використовуйте гострий ніж.
- Тісто дістати з холодильника, розкачати в пласт, розраховуючи розмір, щоб можна було викласти в форму для випічки і зробити бортики.
- Розкатаний пласт тіста викласти у форму, рівномірно розподіляючи його, вилити приготовлену для тарта заливку, по колу (або як душа забажає) викласти яблучні дольки.
- Випікати тарт в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин, до загусання заливки і зарумянивания тесту.
- Готовий яблучний тарт вийняти з духовки, дати заливці повністю застигнути, вийняти акуратно з форми для випічки на блюдо, нарізати на порційні шматочки і подати до столу. Смачного!
Господині на замітку:
- Випечений, ще гарячий тарт можна покрити глазур’ю, використовуючи абрикосове або малинове варення.
- Викласти яблучні дольки можна, наприклад, звернувши їх, використовуючи кілька штук, в «трояндочку».
- Така випічка не обов’язково може бути солодкою. Ось рецепт тарта з м’ясним фаршем і помідорами.