Кухня Франції славиться багатьма своїми стравами, але для багатьох саме бешамель є одним з найвідоміших страв французьких кухарів.
Соус Бешамель – невід’ємна складова традиційної кухні справжніх гурманів. Це вишукане доповнення до страв настільки універсально, що їдять і подають його з чим завгодно. При цьому спосіб приготування і склад вражають своєю простотою.
Освоївши класичний рецепт цього білого соусу, ви зможете з легкістю на його основі або з його використанням приготувати безліч страв та інших соусів. Для рецепта знадобиться мінімум продуктів і зусиль. Цим мені і подобається Бешамель. Готується він дуже просто.
Складові:
- молоко – 200 мл
- вершкове масло – 1 ст.л.
- борошно – 1 ст.л.
- сіль – ¼ ч.л.
- перець чорний мелений – щіпка.
Як приготувати:
- У невеликій каструльці або сковороді топимо вершкове масло.
- Додаємо ложку просіяного борошна і ретельно перемішуємо до утворення однорідної пастоподібної маси.
- Поступово вливаємо склянку молока і одночасно перемішуємо вінчиком або ложкою, щоб не було грудочок.
- Додаємо сіль і перець. Потім ставимо каструлю на вогонь і варимо до загустіння соусу, постійно дуже ретельно перемішуючи. Консистенцію можна регулювати на свій розсуд. Можна зняти з плити раніше, щоб одержати не дуже густий Бешамель, а можна почекати до більшого загустіння.
- У мене вийшов соус середньої густоти. Саме така консистенція вважається правильною, хоча для деякий рецептів потрібно більше рідкий або ж густий бешамель.
- По закінченню приготування, коли ви зняли з вогню каструлю, потрібно покласти шматочок вершкового масла в готовий соус, щоб на поверхні не утворилася плівка.
- Подавайте соус Бешамель в соуснику або використовуйте його для приготування інших страв.
Господині на замітку
- Запам’ятати рецепт бешамель дуже просто. Існують ідеальні пропорції: 1 стакан молока, 1 ст.л. борошна і стільки ж вершкового масла.
- На основі цього білого соусу готують інші соуси, додаючи в Бешамель томат, цибуля, яйця, вершки, спеції, креветки та інші інгредієнти.
- Під соусом Бешамель запікають м’ясо, птицю, рибу, гриби, різноманітні овочі і звичайно, з цим соусом готують пасту, лазанью, жульєн, мусака. Він універсальний. Якщо ви не знаєте, як прикрасити ту чи іншу страву, згадайте про це соусі. І тоді будь-яку страву і продукт заграють новим смаком. Блюдо придбає соковитість і привабливість. Навіть звичайні котлети зі свинини під білим соусом стануть смачніше і смачніше.
- Готуючи Бешамель, пам’ятайте, що після охолодження він ще загусне, тому краще його раніше зняти з плити.
- Цей соус рекомендується готувати на один раз. Щоб не зберігати його в холодильнику. Інакше поверхня покриється непривабливою кіркою, від якої потім позбутися непросто.
- Смак бешамель повинен бути ніжним, молочним, а колір – кремовато-білим. Тому з обережністю додавайте в нього перець і сіль.
- Якщо у вас є мультиварка, то сміливо можете готувати в ній, виставивши режим гасіння.