Салати, курка гриль, печеня, гуляші, кетчупи, борщі … Хіба можна уявити собі ці страви без паприки? Суха червона приправа з нотками солодощі і пекучої гостроти наділяє страви вишуканим пікантним смаком, ароматом і яскравим кольором.
Яскравий смак меленої паприки використовується при створенні різних страв, особливо якщо це супи або другі страви з овочів! Мелена паприка чудово замінює томатну пасту і додає приготовленої їжі тонкий аромат болгарського перцю, червонуватий відтінок і трохи маслянистості, так як сама приправа – трохи жирна.
Готувати мелену паприку складно – для цього потрібен час і терпіння. З 1-1,2 кг червоного болгарського перцю сорту «Паприка» виходить близько 50-80 г яскраво-червоною приправи.
Складові:
- червоний болгарський перець «Паприка» – 1-1,2 кг.
Спосіб приготування
- Промийте перець у воді і обріжте з кожного овоча верхню кришечку, виймаючи слідом насіння. Промийте, як слід, зсередини і промокніть рушником – зайва волога вам при сушінні ні до чого!
- Наріжте кожен перчик кубиками якомога дрібніше, але не пропускайте через м’ясорубку, інакше у вас утворюється дуже багато соку і висушити паприку буде складно!
- Пергаментним папером застеліть деко і викладіть на неї всю перцеву нарізку. Якщо ви нарізали дуже багато перцю, то намагайтеся висушити його в два етапи, а не викладати щільний шар за один раз – він не просохне, а пригорить, і всі праці підуть нанівець! Всуньте деко в духовку при 10С на 1-1,5 години і в середині сушіння один раз перемішайте вміст дека, щоб воно краще висушувалося.
- Через зазначений час витягніть деко і дайте шматочках перцю обсохнути при кімнатній температурі близько 1 години. Вони не повинні бути сухими – не переживайте! Сам перець дуже масляниста, тому його сушка відбувається в кілька етапів.
- Як тільки пройде 1 годину – всипте шматочки перцю в блендер або ємність кухонного комбайна.
- Подрібніть. Порошку не вийде, так як і отриману приправу, необхідно просушити в духовці ще раз – висипте її з ємності на аркуш паперу і знову помістіть в духовку на 30 хвилин при 100С. Кожен раз при сушінні не забувайте відкривати дверцята техніки.
- Гарячу висушену приправу знову пересипте в ємність блендера і ще раз подрібніть.
- Тепер потрібний результат буде досягнутий – приправа перетвориться на популярний кулінарний порошок.
- Мелена паприка має оксамитову текстуру і яскраво-червоний колір, та ще й відмінний аромат!
- Зберігайте її в ємності, яка щільно закривається або закручується, щоб приправа не набирав вологу. Діставайте у міру потреби і готуйте в міру вживання – тепер ви вже знаєте, як це робиться!