До свят я зазвичай роблю подвійну або навіть потрійну порцію – розлітається це м’ясо швидше будь-який інший закуски.
Апетитний шматочок ароматною солоної грудинки на шматочку чорного хліба – кращої закуски під чарочку міцного спиртного просто не знайти! І приготувати цей делікатес в домашніх умовах під силу кожному! Пряна грудинка в розсолі з рідким димом, з часником і спеціями – найвдаліший рецепт, на думку мого чоловіка і наших друзів.
Підготувати м’ясо до засолюванні нескладно – на це буде потрібно всього кілька хвилин. А ось доходить воно до потрібного стану приблизно 5-6 днів, тому доведеться запастися терпінням. Грудинка проводить в розсолі близько 4-5 діб, а потім ще мінімум добу пров’ялюють в спеціях. Завдяки таким кулінарним дій виходить красивий і неймовірно смачний шматочок свинячого м’яса з тонкими прошарками сала.
Складові:
- свиняча грудинка – 0,9-1 кг
- сіль – 1,5 ст.л.
- мелена паприка – 1 ч.л.
- часник – 2-3 зубчики;
- мелений чорний перець – 1 ч.л.
- чорний перець горошком – 10-15 шт.
- лавровий лист – 4-5 шт.
- рідкий дим – 1 ст.л.
- гвоздика – 2-3 шт.
Як приготувати:
- Перед тим як засолити свинину, треба правильно зробити розсіл. У ємність всипте всю сіль, горошини чорного перцю, лаврові листи і кілька штук сушеної гвоздики. Можна додати будь-які інші спеції на ваш смак. Влийте приблизно 0,6-0,8 л гарячої води і помістіть ємність на плиту. Доведіть до кипіння, щоб вся сіль розчинилася, і вимкніть вогонь. Дайте розсолу охолонути до 40С, влийте в нього рідкий дим і перемішайте.
- Свинячу грудинку ретельно промийте у воді і проткніть ножем в декількох місцях, щоб вона рівномірно просочилася розсолом, як зовні, так і зсередини.
- Розріжте її навпіл вертикально і викладіть отримані м’ясні шматки в глибоку ємність, шкіркою вгору.
- Залийте грудинку охолоджені розсолом і помістіть в холод приблизно на 4-5 доби. Через кожну добу перевертайте шматки і на іншу сторону для рівномірної засолювання. Якщо вони спливають, то розмістіть на них гніт. Це може бути звичайна літрова банка, наповнена водою.
- Після 4-5 днів засолювання вийміть засолені шматочки з розсолу і дайте їм обсохнути. З’єднайте в мисці або піалі пропущені через прес очищені зубчики часнику, мелену паприку і чорний мелений перець. Натріть кожен шматочок грудинки отриманою сумішшю спецій з усіх боків, як на фото. Помістіть в холодильник на добу. Вже видно, як смачно виходить.
- Після цього часу солону грудинку в спеціях можна діставати і нарізати на шматочки обраної вами товщини. Якщо хочете, щоб вони виходили тонкими-тонкими, то попередньо помістіть грудинку на 15-20 хвилин в морозильну камеру, а потім – нарізайте. Подавайте з скибочками хліба і домашньої гірчицею. Приємного вам апетиту!