Сьогоднішній десерт – шоколадний торт з ніжним молочним заварним кремом, присвячується любителям шоколаду. Хоча з впевненістю можу сказати, що класичне поєднання смаку какао і молока, подобається практично всім. Насичено шоколадні коржі пом’якшуються чудесним заварним кремом, який просто тане в роті. При бажанні можна збагатити смак ласощі шляхом додавання невеликої кількості дрібно рубаних волоських горіхів: покладіть їх між коржами або зверху. Торт виходить таким смачним, що цілком гідний місця на святковому столі.
Складові:
Для тесту:
- какао – 4 ст. л
- куряче яйце – 3 шт.
- вершкове масло – 200 г
- молоко – 1 стакан
- негашене сода – 0,5 ч. л.
- цукор – 2/3 склянки
- пшеничне борошно – 2 склянки
для крему:
- молоко – 1 стакан
- крохмаль картопляний – 2 ст. л.
- цукор – 0,5 склянки
- вершкове масло – 3 ст. л.
Спосіб приготування:
- У каструлі з’єднайте шматок вершкового масла, склянка молока, дві третини склянки цукру і 4 столові ложки какао.
- Перемішайте суміш і відправте на плиту. Дайте шоколадної глазурі трохи покипіти, постійно помішуючи її, і знімайте з вогню.
- Тепер трохи не вистачає курячі яйця, але глазур занадто гаряча – яйця згорнуться. Тому доведеться, трохи почекати, щоб глазур охолола. Як тільки її температура досягне такого рівня, що вона не буде обпалювати мова, продовжуємо замішувати тісто. Оптимальною вважається температура близько 40 градусів.
- Яйця розбийте в глибоку миску і вбийте їх за допомогою міксера. Якщо ви будете збивати їх досить довго (кілька хвилин), тоді вони перетворяться в пишну піну.
- Вилийте збиті яйця в глазур і добре перемішайте суміш.
- Рухи віночка повинні бути знизу вгору. Тільки так можна з’єднати повітряну піну з будь-якою рідиною, в даному випадку – з шоколадною глазур’ю.
- Дві склянки борошна просійте через сито, змішайте з половиною чайної ложки негашеного соди.
- Порційно додавайте борошно в яєчно-шоколадну глазур. Замісити тісто. Воно вийде досить густе. Форму для випічки змастіть соняшниковою олією і наповніть її підготовленим тестом.
- Духовку розігрійте до 180 градусів і випікайте торт протягом 40 хвилин. Готовність коржа можна перевірити дерев’яною зубочисткою. Тісто має добре піднятися і пропектися.
- Поки остигає корж, приготуємо молочний крем. Приблизно 2/3 склянки молока з’єднайте з цукром і відправте на плиту. Потрібно довести молоко до кипіння.
- Час, що залишився молоко з’єднайте з двома столовими ложками картопляного крохмалю. Добре перемішайте, щоб не було грудочок.
- Вилийте отриману суміш в кипляче молоко, постійно помішуючи крем. Ви побачите, як він загусне буквально на очах. Доведіть крем до кипіння і знімайте його з вогню.
- Покладіть в молочну суміш шматочок вершкового масла і добре збийте міксером.
- Корж розділіть на дві частини вздовж. Кожен пласт просочіть солодким чаєм. Нижній шар добре промажте кремом.
- Накрийте його другим коржем. Торт майже готовий. Прикрасьте його молочним кремом і посипте зверху натертим шоколадом.
- Можна запрошувати рідних на чай. Торт на шоколадній глазурі з молочним кремом напевно всім припаде до смаку. Смачного!