Італійський десерт Тірамісу добре відомий практично в будь-якій точці планети. Цей вишуканий і ніжний десерт підкорив серця багатьох гурманів. Сьогодні ми пропонуємо приготувати торт Тірамісу в домашніх умовах. На відміну від десерту, він готується не з печивом, а на основі кавового бісквіта, що робить торт ще більш насиченим і насиченим смаком! І на відміну від класичного десерту, крем для торта йдуть не сирі, а вже термічно оброблені жовтки, тому переживати за безпеку такого тортика нікому не доведеться!
Інгредієнти для приготування торта Тірамісу в домашніх умовах:
Для тіста:
- борошно пшеничне – 115 г
- цукор – 115 г
- яйця – 5 шт. (середнього розміру)
- кави (свіжозварений) – 30 г
- кави (розчинна) – 1 ч. л. (з гіркою)
Для просочення:
- кави (свіжозварений) – 100 мл
- цукор – 1-2 ст. л
- коньяк – 2 ст. л.
Для крему:
- кави (свіжозварений) – 45 г
- яєчні жовтки – 3 шт.
- цукор – 140 г
- вершковий сир – 380 г
- вершки (від 33%) – 190 г
Додатково:
- какао-порошок – 1 ст. л. (для обсипання)
Примітка: для випікання коржа використовувався деко розміром 35х40 див.
Торт Тірамісу – рецепт з фото покроково в домашніх умовах:
Приготуємо кавовий бісквіт для торта. В гарячий свіжозаварений кави додаємо щедру чайну ложку розчинної і ретельно розмішуємо. Відставляємо в сторону для остигання.
Тим часом акуратно, щоб не пошкодити жовток, поділяємо яйця на білки і жовтки. Білки переливаємо в глибоку і велику за обсягом миску. До речі, не забуваємо, миска для збивання білків обов’язково повинна бути насухо витерта і без крапельок жиру.
Білки збиваємо з цукром. Пам’ятаємо, що спершу білки потрібно збивати самостійно до тих пір, поки вони не перетворяться в легку пишну піну і вже після цього, поступово підсипаємо цукор. Збиваємо білки до твердих піків і до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться. Щоб перевірити, чи повністю розчинився цукор, беремо краплю білкової маси і розтираємо її між пальцями, якщо крупинки не відчуваються – маса готова!
Не вимикаючи міксер, додаємо в білки жовтки.
Вводимо жовтки по одному за раз. Після кожного нового жовтка, масу добре опрацьовуємо міксером.
В яєчну масу вливаємо остиглий кави і вінчиком або лопаткою акуратно перемішуємо.
Невеликими порціями додаємо просіяне борошно.
Тісто акуратно перемішуємо, намагаючись максимально зберегти обсяг.
Деко застеляємо листом пергаменту і викладаємо на нього тісто. Ретельно розрівнюємо лопаткою.
Випікаємо кавовий бісквіт для торта в розігрітій до 180 С духовці близько 12 хвилин. В залежності від можливостей вашої духовки, час може трохи відрізнятися, тому обов’язково перевіряємо бісквіт на готовність дерев’яною шпажкою.
Перевертаємо бісквіт на решітку, знімаємо папір і залишаємо його в такому вигляді до повного охолодження.
Приготуємо для просочення торта Тірамісу. Заварюємо міцну каву і поки він ще не охолов, розчиняємо в ньому цукровий пісок. Даємо йому охолонути до кімнатної температури.
Додаємо коньяк. Просочення готова.
Тепер приготуємо крем для торта Тірамісу. Для цього яєчні жовтки додаємо в сотейник і злегка разбалтываем їх віночком.
Додаємо до них цукор і добре перемішуємо.
Постійно перемішуючи яєчну суміш віночком, вливаємо в сотейник гарячий кави.
Ставимо сотейник на маленький вогонь і, постійно помішуючи крем лопаткою, заварюємо його до загустіння, при цьому ні в якому разі не доводимо крем до кипіння. В середньому процес заварювання займає близько 10 хвилин. Готовий заварний крем по густоті нагадує згущене молоко. Кавовий заварний крем знімаємо з вогню і залишаємо до повного охолодження. Щоб процес охолодження пройшов швидше, сотейник з кремом можна опустити в ємність з крижаною водою. До речі, під час охолодження на поверхні крему утворюється щільна кірка, тому, крем або накриваємо плівкою (вона повинна торкатися поверхні крему), або як можна частіше перемішуємо вінчиком.
Жирні вершки переливаємо в глибоку ємність і збиваємо міксером до щільності. До речі, в готовому вигляді крем виходить в міру солодким, тому, якщо ви любите досить солодкі десерти, то додайте до вершків пару столових ложок цукрової пудри.
До вершкового сиру додаємо повністю остиглий кавовий заварний крем.
І вінчиком або міксером все перемішуємо/збиваємо до повної однорідності.
В самому кінці порціями вмішуємо в крем збиті вершки.
Крем для торта Тірамісу готовий. Він виходить дуже пишним і легким.
Остиглий бісквіт перекладаємо на робочу поверхню і за допомогою хлібного ножа підрівнюємо краю і розрізаємо його на 2 рівних прямокутника.
На блюдо, на якому будемо подавати торт Тірамісу, викладаємо одну частину бісквіта і щедро просочуємо його кавовий сиропом.
Крем перекладаємо в кондитерський мішок з широкою (близько 10 мм) круглою насадкою і з його допомогою наносимо шар крему. Крему не шкодуємо, його рівень повинен бути 1 см або трохи більше.
Накриваємо крем другою частиною бісквіта, злегка придавлюємо, щоб вирівняти поверхню і знову гарненько просочуємо бісквіт сиропом.
Покриваємо бісквіт тонким рівним шаром крему.
Зверху за допомогою мішка видавлюємо залишився крем у вигляді невеликих вершин. Відправляємо наш торт Тірамісу в холодильник на 2-3 години або до моменту подачі.
Перш ніж подавати, посипаємо торт просіяний какао-порошком. За бажанням, замість какао можна взяти натертий на дрібній тертці чорний шоколад.
Тепер десерт можна подавати до столу.
Наш торт Тірамісу в домашніх умовах готовий! Сподіваємося, що цей покроковий рецепт з фото допоможе вам приготувати цей смачний торт легко і без клопоту!
Смачного!