Серед оригінальних зимових заготовок перше місце займає варення з цілих мініатюрних мандаринів в шкірці. Помаранчева шкірка на смак нагадуватиме цукати, а мандаринові часточки придбають «льодяниковий» смак. Набір прянощів створить незвичайний «смакової шлейф» сиропу. Це десертне варення використовують при сервіровці солодких страв. При подачі мандарини можна залишити цілком або розрізати на половинки. Мандаринове варення з пряним сиропом розкладають по креманкам разом з м’яким морозивом.
Інгредієнти для приготування варення з мандаринів з шкіркою цілком:
- мандарини – 600 г
- вода – 350 мл
- цукор – 500 г
- лимон – 1 шт.
- зірочки бадьяна – 3 шт.
- кориця – 1 паличка
- бутони гвоздики – 7 шт.
- перець духмяний горошок – 3 шт.
Рецепт приготування варення з мандаринів з шкіркою:
Таке варення готують з крихітних мандаринів, які легко підхопити чайною ложкою. Мініатюрні мандарини час від часу з’являються у продажу. Особливості таких сортів: тонка шкірка з невеликою пористістю, соковита, щільна кисло-солодка м’якоть. Якщо для заготовок використовують більш великі сорти, плоди розрізають на четвертинки і варять. Але даний варіант рецепту не передбачає карамелізації, сироп буде середньої густоти і тягучості.
Всі цитрусові миють, потім замочують на 10-12 годин. Вода повинна бути холодною, і її слід поміняти пару разів за цей час. Так надходять, щоб видалити всі шкідливі речовини з шкірки мандаринів, адже вона буде складовою частиною варення.
Готують сироп: воду з’єднують з цукром, ставлять на вогонь.
Кидають в сироп всі сухі прянощі, кип’ятять 5 хвилин.
Кожен мандарин проколюють в декількох місцях дерев’яною шпажкою. Це потрібно для того, щоб сироп безперешкодно проходив крізь товсту шкірку.
Мандарини кладуть у каструлю, встановлюють середній вогонь.
Лимон нарізають великими шматками, кидають в каструлю. З готового варення лимонні часточки виймають, вони потрібні тільки для ароматизації сиропу.
Варення з мандаринів з шкіркою кип’ятять 30-40 хвилин. За цей час сироп стане густим, його краплі при дегустації будуть застигати на блюдце.
Банку і кришку стерилізують звичайним способом. Варення розфасовують в гарячому вигляді. Спочатку банку наповнюють цілими мандаринами, потім наливають сироп.
Всі прянощі теж відправляється в банку, ігнорують тільки паличку кориці. Закріплюють кришку герметично, остигле варення ставлять у холодильник.
Яскраве і ароматне варення з мандаринів з шкіркою готово!
Смачного!