З кизилу виходить відмінний джем: темно-червоний густий і ніжний. Кизиловий джем виходить дуже концентрованим, води беруть зовсім мало, вона необхідна для відварювання ягід. Джем зручно розфасувати в невеликі баночки, щоб можна було взяти його з собою на роботу, в подорож, на пікнік. Хліб намазують вершковим маслом, зверху кладуть кизиловий джем, виходить десерт смачніше будь-якого тістечка!
Тонкий шар варення з кизилу може дуже добре застигати. Якщо намазати їм поверхню пирога, через півгодини він стане щільною ягідної глазур’ю. Також кизиловим джемом можна змащувати шматки запеченого м’яса, коли у страві доречний кисло-солодкий смак.
Інгредієнти для приготування варення з кизилу на зиму:
- кизил – 1 кг
- вода – 300 мл
- цукор – 400 г
Рецепт приготування варення з кизилу без кісточок:
Темний м’який кизил стає солодким, це підходящий момент для заготівлі джему. Потрібно відсортувати ягоди: для заготівлі на зиму не використовують млявий кизил і плоди з наміченою гниллю. Якісне сировину необхідно для смачного варення, ягоди з дефектами обов’язково проявлять свою присутність, додавши присмак гіркоти.
Кизил миють у холодній воді.
У каструлю наливають воду, кладуть ягоди. Кизил відварюють на повільному вогні протягом 10 хвилин. Каструлю при цьому слід накрити кришкою.
Потім ягоди протирають через металеве сито з дрібними отворами, проціджують, що залишилася в каструлі рідина. Дрібні осередки сита дозволяють отримати варення з кизилу без кісточок і з дуже ніжною структурою. Якщо подобається зерниста консистенція, можна взяти сито з великими отворами.
В протерту масу додають весь цукор. Так як кизилове ще тепле пюре, цукор легко розчиниться при інтенсивному розмішуванні. Не слід ставити каструлю на вогонь, коли цукор ще не розчинився, це може призвести до пригорання джему.
Варення з кизилу на зиму кип’ятять на повільному вогні 25 хвилин. Виходить густа ароматна маса. Гарячий джем переливають в стерилізовану банку, загвинчують стерильну кришку. З кілограма кизилу виходить 350-400 мл джему.
Кизиловий джем зберігається в темному прохолодному приміщенні. Відкриту банку потрібно ставити в холодильник.
Ароматний і смачний джем з кизилу готовий!
Смачного!