Питання: “Чи можна замінити маргарин вершковим маслом?”. Відповідь: “Потрібно!”.
Вершкове масло – це молочний продукт. Жирне молоко збивають і отримують масло. У натуральному вершковому маслі крім молока і, можливо, солі нічого бути не повинно. Присутність інших інгредієнтів і консервантів – це питання до виробників.
Чим же маргарин відрізняється від масла? Маргарин був придуманий як дешева заміна маслу. Винахідниками є французи. Ще в XIX столітті імператором була поставлена задача придумати новий дешевий харчової жир для постачання армії. Тваринний жир з’єднувався з скислим молоком, в результаті чого виходив твердий кулінарний жир. У XX столітті рецептура стала зазнавати ізменіенія, мета яких – ще більше здешевити продукт. Стали застосовувати дешеві рослинні масла і дешеві тваринні жири для виробництва маргарину. Про користь кінцевого продукту ніхто не замислювався.
Якщо ми візьмемо кулінарні рецепти тих часів, то побачимо, що маргарин використовується у випічці. У більш просунутих рецептах можна зустріти: “100 г маргарину або вершкового масла”. Деякі рецепти пропонують обсмажувати овочі на маргарині, змастити маргарином форму для випічки.
Якщо я готую за цими рецептами, то для випічки маргарин завжди заміняю такою ж кількістю вершкового масла. Для обсмажування по ситуації беру рослинне або вершкове масло, а іноді їх з’єдную разом.
Вважаю, що в сучасних рецептах ми повинні завжди в списку інгредієнтів вказувати вершкове масло, не даючи господаркам навіть натяку на використання маргарину. Хто захоче с’кономіть, сам здогадається зробити зворотну заміну. У мене є підозра, що маргарин присутній в покупної випічці, в общепітовской їжі. Так нехай домашня їжа буде на смачне вершковому маслі, ми адже готуємо для себе і близьких. І ми повинні думати про якість їжі в першу чергу. Замінюйте маргарин в улюблених маминих і бабусиних рецептах на вершкове масло і ви побачите, що ця випічка вийде ще смачніше. У наших батьків в ті часи могло і не бути іншого вибору, але у нас цей вибір є.