Якщо ви звикли приємно дивувати близьких різними екзотичними стравами і смаковими поєднаннями, приготуйте індійський соус чатні з слив на нашу нескладному рецептом.
Соус чатні, який є візитною карткою індійського столу, вже давно припав до смаку і європейцям. Соус покликаний викликати апетит, посилювати виділення шлункового соку і тим самим покращувати травлення, вносити неповторний і пікантний смаковий відтінок в основне блюдо.
Оригінальний соус чатні готується найчастіше з фруктів, ягід, а іноді з овочів. Невід’ємною його частиною є велика кількість спецій і приправ. Сливовий чатні з додаванням сухофруктів, гіркого перцю, імбиру і часнику, виходить гострим, з кисло-солодким смаком. Цей пікантний соус чудово доповнить м’ясні страви, а також і сирну тарілку. При бажанні його можна заготовити про запас на зиму.
Складові:
- сливи – 1,5 кг
- гострий перець – 1 шт.
- цибуля шалот (червоний) – 300 г
- свіжий імбир (тертий) – 2,5 ч. л.
- родзинки – 2 ст. л.
- фініки – 2 шт.
- цукор – 100 г
- сіль – щіпка
- кориця – 0,5-1 ч. л.
- коріандр – 2 ч. л.
- кардамон – 2-3 шт.
- гвоздика – 4 шт.
- винний (яблучний) оцет – 300 мл
- біле вино – 250 мл
- оливкова олія – 30 мл
- часник – 2 зубці.
приготування:
Для приготування будь-якого чатні використовуйте цибулю шалот або червоний лук – вони м’якше і ніжніше на смак, ніж звичайний ріпчаста. Нарізайте цибулю шалот тонкими кільцями або смужками.
Переберія і вимийте сливи, видаліть кісточки. Нарізайте сливи часточками. Від кольору слив буде залежати кінцевий відтінок чатні, світліше або темніше.
На оливковій (рослинному) маслі пасеруйте підготовлений лук шалот протягом 5-10 хвилин.
Дрібно натріть свіжий імбир, часник. Гострий перець наріжте довільно (можна додавати на ваш смак).
До цибулі додайте сливи, імбир, часник і гострий перець, обсмажуйте разом.
Далі всипте родзинки, нарізані фініки. Спеції подрібніть в ступці і додайте в чатні. Спеції будуть створювати неповторний аромат цього соусу.
Всипте цукор, сіль, налийте винного (яблучного) оцту, біле вино.
Гасіть сливовий чатні на середньому вогні 40-60 хвилин, до густого стану. Залежно від соковитості слив, час варіння можна трохи збільшити.
- Готовий чатні розливайте по невеликих стерилізованим баночках, ретельно закривайте кришками. Щоб спробувати цей соус, дайте настоятися йому близько місяця, тоді спеції добре розкриються. Зберігається сливовий чатні в коморі.
Господині на замітку:
- Чудовий індійський чатні виходить не тільки зі слив, але і з груші, яблук, агрусу, абрикосів, а також з овочевих компонентів в різноманітному поєднанні з ягодами і фруктами.
- Також у нас є соус простіше, і його можна приготувати зі слив. Це ткемалі. Ознайомтеся з рецептом.
Приготування і фото: Ельба.