Якщо соусні кабачки замаринувати, щоб виконувати всі технологічні тонкощі, то така овочева закуска складе гідну конкуренцію соління з огірків і помідорів. Маринувати кабачки будемо найпростішим способом – без стерилізації.
Одна з найпоширеніших заготовок на зиму – мариновані кабачки кружечками. Їх люблять за доступність, багатий урожай, відмінний смак і тривалий термін зберігання в консервованому вигляді. Пропоную заготовити кабачки в літрових банках, щоб було зручно відкривати і зберігати банку в холодильнику.
Приготуємо мариновані кабачки з болгарським перцем. Можна використовувати червоний перець для соковитості фарб. Спеції я додаю традиційні, такі ж, як для огірків. Але ще використовую свіжу зелень петрушки.
Кабачки, як і огірки, я заливаю три рази окропом. Таким чином, виробляю стерилізацію, але спрощену, без кип’ятіння. Після триразової заливки кип’ятком кабачки залишаються хрусткими і щільними, розвалюються.
Складові:
- кабачки – 1-1,5 шт.
- перець болгарський – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- лавровий лист – 2 шт.
- запашний перець горошок – 4 шт.
- листя хрону – ½ шт.
- кріп парасольку
- петрушка – 2-4 гілочки
- сіль – 1 ст. л. (Неповна)
- цукор – 1 ст. л. з гіркою
- оцет 9% – 1,5 ст.л.
Спосіб приготування
- Літрові банки ретельно вимити харчовою содою. Пропарюють їх. Кришки кип’ятимо. На дно банки укладаємо спеції (лавровий лист, перець, розрізаний на дві-чотири частини часник, хрін, зелень).
- Кабачок промиваємо та нарізаємо кружечками завтовшки близько 0,7 см. Якщо плід великий, можна кружечок розрізати навпіл або на 4 частини. Укладаємо, періодично струшуючи банку, щоб кабачки лягали щільніше.
- Між шматочками кабачків поміщаємо нарізаний солодкий перець і гілочки петрушки.
- Заповнюємо банку до верху.
- Заливаємо кабачки окропом. Накриваємо жерстяної кришкою і залишаємо прогріватися хвилин на 10.
- Зливаємо воду назад в каструлю. Я використовую зручне пристосування для зливання рідини з банок – кришку з отворами. З нею не випаде запашний перець і інші дрібні спеції. Ставимо знову на вогонь і доводимо до кипіння, долив трохи води. Таким чином, ми повинні зробити трикратну заливку.
- Після другого разу зливаємо воду і всипаємо в неї сіль і цукор. Доводимо розсіл до кипіння і розчинення кристалів.
- Поки вода закипає, вольем прямо в банку оцет.
- Тепер ллємо до самого краю горлечка банки киплячий розсіл.
- Відразу закочує і перевертаємо нашу заготовку догори дном. У такому положенні нехай охолоне. При цьому накриємо банку чимось теплим для додаткового прогріву.
- Мариновані кабачки в літрових банках готові! Відправляємо їх на зберігання в темне прохолодне місце.
На замітку:
- Замість оцту можна використовувати в якості консерванту лимонну кислоту. На літрову банку беремо 2/3 чайної ложки.
- Мариновані кабачки можна використовувати для приготування салатів. Іноді навіть замість огірків.
- За бажанням можна в рецепт додати ріпчасту цибулю, нарізавши його кружечками або половинками.
- Петрушку в рецепті можна замінити гілочками селери.