Таким незвичайним для нас словом кефти в Туреччині називають тефтелі. Уявляю рецепт цього простого, але смачного, національної страви.
Тут і там туристичні компанії кричать про бронювання літнього відпочинку в Туреччині. Але до літа ще далеко, та й не у всіх є можливість відправитися на турецьке узбережжя, а покуштувати страви турецької кухні дуже охота. Чому б тоді вам не приготувати, наприклад, апетитні маленькі тефтелі в яєчно-лимонному соусі. Начебто таке нехитре домашнє блюдо, але таке смачне і ситне, що зможе стати улюбленою стравою для всіх, і для любителів турецької кухні, і для дітей, і для дорослих. А готуватися це блюдо просто, зате смак такий приємний і незаїждженими.
Складові:
для тефтелей:
- фарш яловичий – 0,5 кілограм
- ріпчаста цибуля середнього розміру – 1 штука (близько 50 грам)
- зелень петрушки – ½ пучка
- булгур – 100 грам
- рослинне масло (для смаження) – 70 мілілітрів
для яєчно-лимонного соусу:
- лимон – ½ штуки
- жовток курячий – 2 штуки
а також:
- морква середнього розміру – 2 штуки (близько 180 грам)
- ріпчаста цибуля середнього розміру – 2 штуки (близько 100 грам)
- борошно пшеничне вищого сорту – 3 столові ложки
- рослинне масло (для смаження) – 6 столових ложки
- сумах – ½ чайної ложки
- чорний мелений перець – за смаком
- сіль за смаком
- окріп – близько 1 літра
для прикрас:
- зелень петрушки – ½ пучка.
приготування
- Булгур, який не потрібно попередньо промивати водою, насипати в чашку і залити гарячою водою, щоб вона покривала крупу на 1 палець. Чашку з булгуром накрити кришкою і залишити на 20 хвилин. За цей час крупа повинна увібрати воду і набрякнути. Відкинути набряклий булгур на сито, щоб стекла зайва рідина.
- Ріпчасту цибулю очистити, сполоснути холодною проточною водою і дрібно нарізати.
- Зелень петрушки помити, обсушити і дрібно нарубати.
- У чашку викласти м’ясний фарш, в який додати набряклий булгур, дрібно порізану цибулю і дрібно посічену зелень петрушки. Добре чистими руками вимісити фарш.
- З приготованого фаршу зліпити невеликі тефтелі розміром з волоський горіх, близько 30 грам кожна.
- На сковороді розігріти олію, на якому на середньому вогні підрум’янити з усіх боків сформовані тефтелі.
- Ріпчасту цибулю почистити, помити і нарізати півкільцями.
- Морква очистити, помити і нарізати невеликими кубиками.
- У сотейнику на середньому вогні розігріти олію, на якому злегка обсмажити нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю.
- До злегка обсмаженого ріпчастої цибулі додати борошно, добре перемішати і продовжити обсмажування протягом 1 хвилини.
- Потім до обсмаженої з борошном ріпчастій цибулі додати моркву, нарізану кубиками, обсмажені з усіх боків до рум’яної тефтелі, залити окропом, посолити, приправити чорним меленим перцем і сумахом і перемішати обережно ложкою. Овочі і тефтелі повинні бути повністю покриті водою. Закрити сотейник кришкою, тушкувати близько 20 хвилин на повільному вогні.
- Поки тефтелі гасяться, приготувати яєчно-лимонний соус. З половини лимона вичавити сік і налити його в невелику чашку. У чашку з лимонним соком додасть жовтки і злегка збити віночком. Потім з сотейник, де гасяться тефтелі з овочами, взяти кілька ложок бульйону, добавть в чашку з лимонним соком і жовтками і ретельно перемішати.
- Тонкою цівкою додати приготовлений яєчно-лимонний соус в сотейник з тефтелі і овочами, перемішати обережно і тушкувати ще близько 5 хвилин.
- Готові кефти – тефтелі в яєчно-лимонному соусі – посипати дрібно рубаною зеленню петрушки, подати до столу.
Господині на замітку:
- замість булгура можна взяти рис;
- тефтелі перед обжаркой можна обваляти в борошні.