Хоча варіантів приготування освіжаючого і апетитного гаспачо – сотні, базові компоненти залишаються незмінними – це помідори, часник, оливкова олія, хліб, прянощі. Доповнюють холодний суп різними овочами.
Іспанська холодний суп гаспачо припав до смаку жителям різних країн, і тепер, мабуть, в кожному регіоні нашої неосяжної світу є свій, просочений національним колоритом, рецепт страви. За консистенцією гаспачо нагадує рідкий салат. Подають його, як правило, після основного блюда. Залежно від переважаючих інгредієнтів, кулінари виділяють три категорії апетитного супу: червоний, зелений і білий.
У мене представлений арабська варіант червоного гаспачо, коли хлібний м’якуш закладається вже в готовий суп, а не настоюється разом з хлібом в холодильнику. Таке блюдо в Лівії готують літрами, часто додаючи в суп крижану воду. Їдять руками, вимаківая в супі лаваш. Або шматки м’якушки хліба кладуться в суп, і він їсться ложкою.
Складові:
- помідори стиглі м’ясисті – 500 г
- болгарський перець – 1 штука
- цибуля – 1/3 цибулини
- часник – 3 зубчики
- житній хліб – 2 скибочки
- бальзамічний оцет – 1 ст. л.
- сік лимона – 1 ст. л.
- кріп – 1/2 пучка
- оливкова олія – 50 мл
- цукор – 0,5 ч. л. (Або за смаком)
- сіль.
приготування:
- Помідори вимити, зробити на кожному хрестоподібний надріз для того, щоб легше відходила шкурка.
- Є кілька способів, щоб легко і швидко зняти шкірку: а) опустити в окріп на 1-2 хвилини, цей спосіб у нас описаний докладно: http://na-vilke.ru/kak-ochistit-pomidory.html б) поставити помідори в мікрохвильовку на 2 хвилини. Після теплової обробки шкурка легко знімається.
- Помідори порізати ножем.
- Почистити цибулю і часник, нарізати дрібно. Користуючись нагодою, даю посилання на рекомендації по зберіганню часнику взимку.
- Нарізати зелень і болгарський перець.
- Зелень, часник, цибулю, болгарський перець викласти в чашу блендера. Традиційно в холодний суп Гаспачо додають і м’якуш білого хліба (2 скибочки на це кількість інгредієнтів.) Додати лимонний сік, оливкова олія, цукор, сіль, бальзамічний оцет. Для гостроти можна додати табаско або замінити його свіжим перцем чилі (1/4 стручка).
- Все розбити занурювальним блендером. Прибрати гаспачо на 1 годину в холодильник, щоб суп настоявся і добре охолов.
- Подається гаспачо традиційно в дерев’яному посуді. Зверху його поливають оливковою олією, прикрашають зеленню, крутонами (обсмажені шматочки хліба) або просто хлібними кубиками.
Господині на замітку:
- В білий гаспачо кладуть пініолі, бланшований мигдаль і інші горішки. Зелений гаспачо, як і білий, готують без томатів і додають в нього пряні трави: м’яту, петрушку, базилік, кінзу, латук. В даному випадку перець кладуть зелений, а не червоний.