Існує кілька варіантів приготування долми. Наш варіант ближче до класичного.
Традиційна долма у виноградному листі по-вірменськи – це фарш з м’яса ягняти, загорнутий в молоді виноградне листя «толі». Однак кулінарія постійно розвивається, утворюючи все нові варіанти давно відомих страв. Толма або долма (по-грузинськи) не є винятком. На сьогоднішній день існує декілька десятків рецептів приготування цієї страви. В якості начинки використовується не тільки баранина, але і яловичина, іноді з додаванням свинини. У фарш обов’язково додають рис або роздроблену пшеницю – булгур. Існує ще й пісна долма з начинкою з нуту, сочевиці, червоної квасолі і меленої пшениці. Або ось ще варіант http://na-vilke.ru/dolma-postnaya-ili-vegetarianskaya.html. В якості оболонки крім виноградного листя часто використовують листя капусти. Крім того, м’ясним фаршем прийнято наповнювати різні овочі і навіть фрукти. Об’єднує всі ці варіанти спосіб їх приготування: тривале гасіння на повільному вогні.
Складові:
- телятина – 500 г
- круглий рис – 150 г
- ріпчаста цибуля – 150 г
- томатна паста – 3 ст. л.
- сіль, перець за смаком
- базилік – 2 гілочки
- петрушка і кінза – по 10 гілочок
- виноградне листя – 80 шт.
приготування
- Для долми слід використовувати жирне м’ясо. Якщо яловичина пісна, то в неї обов’язково потрібно додати жирну свинину або топлений жир. Очищене від плівок і сухожиль м’ясо необхідно провернути через м’ясорубку. Рис слід кілька разів промити і відварити до напівготовності. Ріпчасту цибулю потрібно нарізати дрібними кубиками. М’ясний фарш, рис і цибулю необхідно змішати.
- Потім додати решту інгредієнтів начинки: томатну пасту, подрібнену зелень, сіль, перець.
- Начинку слід ретельно вимісити руками. Повинна вийти однорідна клейка маса. Якщо фарш занадто сухий, в нього необхідно додати кілька ложок теплої води.
- В якості оболонки для долми можна використовувати як свіжі, так і консервовані виноградне листя. Вони повинні бути тонкі, без пошкоджень, завбільшки з чайне блюдце. Свіже листя потрібно ретельно промити і обшпарити окропом. Вони повинні трохи потемніти. Консервовані листя досить промити під проточною водою і відразу використовувати.
- Для приготування долми необхідно взяти каструлю з товстим дном. Браковані листя слід впорядкувати. Ними потрібно застелити дно каструлі, щоб нижній шар долми не підгорів.
- Виноградний листочок розправити на тарілці гладкою стороною вниз. Викласти на нього 1 ст. л. фаршу, сформованого у вигляді довгастої ковбаски.
- Загорнути долму, як млинець. Повинен вийти щільний рулетик, який добре тримає форму. Крок 1.
- Крок 2.
- Крок 3.
- Заготовки укладати в каструлю якомога щільніше один до одного.
- Залити теплою водою так, щоб повністю покривала долму. Зверху необхідно покласти перевернуту тарілку трохи меншого діаметру, ніж каструля. Вона не дозволить виноградним листочками розвернутися в процесі варіння.
- Поставити каструлю на дуже повільний вогонь. Гасити протягом години. Подавати долму по-вірменськи гарячої з соусом з мацоні з подрібненим часником.