Морс – це смачний і корисний напій, який можна приготувати різними методами, але і смак буде трохи відрізнятися. Для приготування морсу можна використовувати: блендер, міксер або подрібнювач, дерев’яну ступку з товкачиком, сито. Тобто будь-який господині буде під силу приготувати смачний вітамінний ягідний морс, навіть не маючи дорогих приладів. Можна готувати морс з журавлини, чорної або червоної смородини (як солодкою, так і кислої), полуниці, агрусу, малини, ожини, лохини, обліпихи. Загалом, можна зробити морс на будь-який смак. Але ще смачніше виходить, якщо ягоди і фрукти поєднувати. Зробити морс з журавлини, смородини, вишні і апельсинової цедри можна приблизно за годину. Подаються до столу такі напої як в теплому вигляді (наприклад, взимку), так і в прохолодному (наприклад, влітку). Можна покласти кілька кубиків льоду (наприклад, фруктового), щоб напій охолов швидше. Апельсинова цедра додасть морсу особливу родзинку.
Складові:
- смородина чорна – 30 г
- журавлина – 50 г
- вишня (очищена від кісточок) – 10 шт.
- цукор – 1 склянка
- вода – 2 л
- апельсинова цедра – 3 ч. ложки.
Рецепт приготування морсу
Залежно від того, який прилад ви використовуєте для приготування морсу, викладіть в чашу чорну смородину. Її потрібно заздалегідь трохи розморозити або помити, очистити і подрібнити. Викладіть ягоди в подрібнювач або чашу для блендера.
Також в чашу викладіть і ягоди журавлини. Можна використовувати, як свіжу, так і заморожену.
Очищену і вимиту вишню викладіть в чашу. Якщо була заморожена, то потрібно дістати з морозилки за 10 хвилин до приготування морсу.
Засипте цукор. Його можна замінити медом.
Апельсинову цедру потрібно підготувати заздалегідь.
Коли всі інгредієнти будуть в измельчителе, включите його на 1-2 хвилини. Цього має вистачити.
Поставте каструлю з водою на вогонь, і коли вона закипить, викладіть в неї ягідну масу, яку ви приготували.
Варіть ягідний морс 2-3 хвилини, потім вимкніть вогонь і дайте настоятися під кришкою 20-30 хвилин. Процідіть через сито.
- Розлийте ягідний морс з апельсиновою цедрою в зручні ємності і поставте охолоджуватися або відразу подавайте до столу. Приємного втамування спраги.