Молдавська кухня відрізняється великою кількістю страв, закусок і салатів з овочів. Пропоную рецепт овочевого салату на зиму, в якому поєдналися щедрі осінні фарби. В якості основних інгредієнтів візьмемо томати, цибулю, перець, морква і виноград.
Люблю прості в приготуванні заготовки. Таким прикладом в моїй колекції є овочевий молдавський салат, який я завжди консервую на зиму. Вам тільки знадобиться попередньо підготувати всі інгредієнти, а потім додавати поступово кожен з них в ємність для приготування. Найголовніше, що часу у вас піде на цей салат зовсім небагато. Пікантною ноткою в ньому будуть ягоди винограду. Бажано купувати виноград без кісточок сорту Кишмиш. Він буває як білий, так і з рожевим відтінком, але в даному випадку колір не має значення.
Складові:
- морквина – 150 г
- цибуля ріпчаста – 700 г
- солодкий перець – 800 г
- ягоди винограду – 1 стакан
- свіжі томати – 2800 г
- масло рослинне неароматизовані – 250 мл
- яблучний оцет – 150 мл
- цукор – 250 г
- сіль – 70 г
- петрушка і часник до смаку.
приготування:
Для цього молдавського салату спочатку підготуйте всі овочі. Очистіть моркву і цибулю, поріжте тонкими кільцями.
У сотейнику з товстими стінками розігрівайте рослинну олію (неароматизовані) і яблучний оцет, додайте необхідну кількість цукру і солі. Яблучний оцет можна замінювати столовим оцтом. Все перемішайте, а після розчинення цукру і солі додавайте поступово овочі. Першими кидайте кружечки морквини, тушкуйте п’ять хвилин.
Далі зменшуйте вогонь так, щоб не було сильного кипіння в сотейнику, кидайте кільця ріпчастої цибулі. З моменту закипання тушкуйте цибулю з морквою п’ять хвилин.
Поріжте тим часом великими кільцями болгарський перець, і відберіть ягоди винограду від гілочок. Виноград можна використовувати в цьому салаті за бажанням.
Додавайте болгарський перець і виноград до інших овочів і тушкуйте все разом ще п’ять хвилин.
Промиті томати поріжте великими шматочками і додайте в сотейник, прокип’ятіть на помірному вогні салат п’ять хвилин. Від того, наскільки у вас будуть соковитими томати, залежить кількість соусу в салаті, яке ви отримаєте на виході.
За кілька хвилин до готовності можна всипати трохи петрушки і часнику в салат.
Баночки заздалегідь стерилізують парою або в духовці, прокип’ятіть кришки. Киплячий молдавський салат розкладіть в банки. Детальніше про стерилізацію дивіться тут: http://na-vilke.ru/sterilizaciya-banok-i-kryshek-dlya-konservacii.html.
Щільно загорніть кришки, і переверніть баночки з салатом верх дном. У підсумку виходить 4-5 півлітрових баночок салату. У вкутаним вигляді залиште салат до наступного дня, прибирайте потім його в комору.
З повагою Ельбі.