Продовжити термін придатності Свежевидоенное молока корови або кози можна за допомогою термічної обробки. Причому кип’ятити не обов’язково – пастеризації цілком достатньо.
Домашнє молоко – дуже цінний продукт. Але, на жаль, воно зберігається не так довго, як хотілося б. І тому нерідко ми його просто кип’ятимо. В такому випадку безліч корисних речовин зникає. Для збереження вітамінів, продовження терміну зберігання і для видалення шкідливих речовин в цьому продукті пропоную переробити його в домашніх умовах. Пастеризація молока в мультиварці або в каструлі – відмінна альтернатива кип’ятіння.
У магазині продається вже пастеризоване молоко, повністю готове до вживання. Саме такий продукт ми з вами зараз і приготуємо. Молоко можна давати пити дітям, готувати з нього коктейлі і будь-які молочні страви.
Складові:
- молоко коров’яче домашнє – 2 л.
Спосіб приготування:
- Свіже молоко наливаємо в чашу мультиварки. Встановлюємо режим «Мультіповар» температура 80 градусів, час приготування 40 хвилин. Беремо до уваги кількість молока. На 1 л продукту потрібно 20 хвилин нагрівання.
- Почувши сигнал, відразу виймаємо чашу. Розливаємо пастеризоване молоко по банкам або пляшках. Даємо грунтовно охолонути. Для зберігання обов’язково використовуйте скляну тару, і краще стерилізовану, щоб молоко не скисло завчасно.
- Отже, ми не довели продукт до кипіння, і при цьому зберегли його цінність. Тепер таке домашнє молоко придатне для пиття. Сміливо давайте його дітям. До речі, козяче можна пастеризувати точно так же.
- А щоб прикрасити смак цього натурального напою, пропоную використовувати смачні трубочки для молока зі смаком шоколаду, ванілі або полуниці. Іноді можна побалувати своїх дітей таким напоєм.
Господині на замітку:
- Пастеризація – нагрівання рідини до 60-80 градусів з метою знезараження продукту. Завдяки такій обробці продовжується термін зберігання молока.
- Для пастеризації 0,5 л молока потрібно 15 хвилин, для 1 л – 20 хвилин, 2 л – 40-45 хвилин.
- Перед тим, як пастеризувати молоко, потрібно пропарити тару, в якій воно буде зберігатися в холодильнику. Тут теж можна використовувати мультиварку. Налийте в чашу води до нижньої позначки. Встановіть зверху кошик-пароварку і включіть режим «Пар» на 10 хвилин. Поставте помиті банки шийкою вниз. Після того, як вода закипить, мультиварка почне зворотний відлік часу. Вже через 5 хвилин можна вимикати прилад і знімати стерилізовані банки. Переверніть їх і накрийте чистою кришкою.
- Без мультиварки молоко можна пастеризувати на водяній бані, використовуючи термометр. Як тільки він досягне позначки 80 градусів, засікти 10 секунд, потім зняти з вогню і швидко охолоджувати.
- Якщо в мультиварці немає режиму «Мультіповар» використовуйте режим «Підтримка тепла».