Це чудовий варіант картопляного гарніру. Відбувається запікання в духовці в порційних горщиках. Блюдо з цікавою історією.
О, скільки існує страв з усіма нами улюбленого картоплі! Думаю, що навіть порахувати буде складно, можна готувати кожен день протягом року і не повторитися. Хочу поділитися з вами рецептом приготування картоплі «Буланжер» або як його ще називають «Картопля булочника». Не кожен же день нам смажити картоплю на вечерю. У цієї страви цікава історія.
У далекі часи у Франції, коли не було ні духовок, ні таких наворочених гаджетів як мультиварка, люди, йдучи вранці працювати в поле, віддавали глиняні горщики з сирою картоплею булочника, що жив по сусідству. Піч булочника після випічки хліба ще довго тримала тепло, якого якраз вистачало для приготування картоплі. Увечері, повертаючись з поля, залишалося тільки зайти і забрати горщик з картоплею, щоб втомленим після роботи вдома насититися смачною вечерею.
Століття пройшли …, але і в сучасний час ми також можемо зі звичайних продуктів приготувати для рідних і близьких це блюдо, зробивши на них смачне враження.
Складові:
- картопля середнього розміру – 8 штук (близько 500 г)
- цибуля ріпчаста середнього розміру – 2 штуки (близько 120 г)
- рослинне масло (для смаження) – 2 столових ложки
- м’ясний бульйон – 200 мл
- часник – 1 зубчик
- суміш ароматних трав – щіпка
- чорний мелений перець – за смаком
- сіль за смаком.
приготування:
- М’ясний бульйон налити в невеликий сотейник, посолити і поперечини за смаком, додати суміш ароматних трав, до складу якої входять такі трави як розмарин, чебрець, орегано, базилік, розмішати. На середньому вогні довести до кипіння бульйон, вимкнути і дати настоятися.
- Картоплю очистити, помити і нарізати за допомогою спеціальної шинкування або терки тонкими скибочками.
- Нарізані картопляні скибочки скласти в глибоку чашку і промити під проточною холодною водою, змив зайвий крохмаль. Промиті скибочки відкинути на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
- Ріпчасту цибулю очистити, сполоснути холодною водою, нарізати тонкими півкільцями.
- На сковороді на середньому вогні розігріти олію, на якому обсмажити до м’якості близько 5 хвилин нарізану цибулю.
- Часник почистити, помити і натерти на дрібній тертці. Натертим часником натерти формочки для запікання, в яких буде готуватися картопля. Це додасть аромат при запіканні і смак готового блюда.
- ¾ частини нарізаної картоплі, рівномірно розділивши на кількість формочок, викласти в формочки для запікання.
- Поверх картоплі викласти обсмажений ріпчасту цибулю.
- Поверх цибулі викладаємо «лусочкою» залишилися скибочки картоплі.
- Картопля в формочках для запікання заливаємо бульйоном, намагаючись, щоб він ледве доходив до верхнього шару картоплі.
- Запікати картопля «Буланжер» в розігрітій до 180 градусів духовці близько 40 хвилин. За цей час бульйон повинен повністю вбратися картоплею, а верхній шар картоплі злегка зарум’яниться.
- Подати картопля «Буланжер» як самостійну страву або як гарнір. Смачного!
Господині на замітку:
- Картопля «Буланжер» можна приготувати не тільки порційно, але і в будь-який великий, зручній формі для запікання.
- Ось рецепт http://na-vilke.ru/kartofel-zapechennyj-s-rozmarinom-i-limonom.html запеченої картоплі в мундирі. Спробуйте приготувати цю страву в наступний раз.