Зовсім скоро всіх нас чекає світле свято Пасхи, а це означає, що настав час доглядати смачні рецепти випічки, якою можна буде почастувати всіх рідних і близьких. Тому сьогодні ми хочемо поділитися рецептом повітряної пасхальної випічки, а саме пропонуємо приготувати вам болгарський козунак. Козунак – це пасхальний пиріг-плетінка, який є аналогом звичного нам паски. Такий хліб виходить неймовірно ніжним, ароматним, з легкої хрусткою цукровою скоринкою.
Інгредієнти для приготування козунак (на 2 пирога):
- молоко – 130 г
- вода – 130 г
- дріжджі свіжі пресовані – 15 г
- цукор – 145 г (125 г в тісто, 20 г для обсипання)
- яйця курячі – 3 шт. (2 шт. в тісто, 1 шт. для змащування)
- масло – 100 г
- борошно пшеничне – 650 г
- родзинки – 150 г
- цедра апельсина – 1 ст. л. (або за смаком
Рецепт приготування козунак:
Замісіть тісто. Для цього з’єднаєте разом молоко і воду. Отриману суміш прогрійте в мікрохвильовій печі або на плиті до температури тіла. Додайте до теплої рідини 2 ст. л цукру (з загальної кількості для тіста) і свіжі дріжджі.
Все ретельно розмішайте віночком, щоб дріжджі повністю розчинилися. Залиште суміш на 15 хвилин для того, щоб дріжджі ожили – на поверхні повинна з’явитися пінна шапочка.
Тим часом 2 яйця збийте з цукром в пишну піну. Вершкове масло розтопіть і остудіть.
дріжджовий розчин влийте розтоплене вершкове масло і збиті в піну яйця, а також додайте натерту цедру апельсина. Цедру з апельсина натирайте дуже акуратно, щоб не зачепити білу частину, так як вона може дати гіркоту. Розмішайте до однорідності.
Додайте невеликими частинами просіяне борошно.
Замісіть м’яке тісто. Коли тісто збереться у грудку, викладіть його на стіл і вимісити протягом 7-8 хвилин. Подкатайте його в гладкий кулю і викладіть в змащену рослинним маслом миску.
Накрийте миску плівкою або рушником і залиште її в теплі на 1-2 години, щоб тісто для козунак підійшло.
У тісто додайте родзинки. Тісто помісіть кілька хвилин, щоб родзинки рівномірно розподілився. Миску з тестом знову накрийте рушником або плівкою і залиште хвилин на 10 відпочити.
Відпочиле тісто розділіть на 2 рівні частини. Для цієї мети краще скористайтеся вагами.
Одну частину тіста поверніть в миску, а другу розділіть на 3-4 рівні частини.
Кожну частину тіста розтягніть в довгий джгут. Кінці у джгутів постарайтеся зробити трохи вужче, ніж середина.
Кінці джгутів з’єднайте з одного боку і сплетіть їх них косу з 3 або 4 батогів.
Таким чином, як показано на фото, сформуйте плетінку і з другою частиною тіста. Готові великодні пироги перенесіть на застелений пергаментним папером деко, зверху прикрийте їх рушником і залиште на 30 хвилин для підйому.
Відпочилі і підійшли плетінки змастіть взболтанным яйцем.
Зверху присипте їх цукром.
Випікайте плетінки в розігрітій до 180 С духовці близько 30 хвилин до рум’яного кольору.
Болгарська козунак готовий!
Смачного!